Virus på balansenerven

Spørsmål

Hei!
For snart 3 år siden fikk jeg konstatert virus på balansenerven og dette viruset var jeg plaget med i ca. to og et halvt år.Gradvis har plager som svimmelhet, vanskeligheter med å fokusere og generellt ubehag gått over.
For ca. 3 uker siden begynte jeg å bli svimmel igjen.
Jeg tror langvarig stress og en forkjølelse er faktorer som har utløst svimmelheten.
Sykdomsbildet er som følger:
Føler generellt ubehag.
Jeg kan bevege hodet/øynene det ene øyeblikket og bli svimmel, men i neste øyeblikk kan jeg gjøre samme bevegelse, men da merker jeg ingenting.
Svimmelheten arter seg som små bølger som kommer og går(Ingen kraftige anfall). Den avhenger ikke av at jeg beveger hodet/øynene.
Når jeg er ute å går tur er det akkurat som om det jeg ser på beveger seg/hopper.
Når jeg er i nye omgivelser(mange mennesker, butikker el.) blir svimmelheten forsterket.
Har litt dotter i ørene/trykk i hodet.
Har ikke hatt noe problemer med nakken.
Sist jeg hadde virus på balansen var jeg svimmel i ca. 3 uker.Vanskeligheter med å fokusere var nok det største problemet og det jeg slet lengst med. Dette har jeg ikke merket noe til nå.

Jeg tror selv at stress har utløst svimmelheten. Jeg er nå sykemeldt da jeg har en jobb som innebærer mye stress og det er rett og slett ikke mulig for meg å være der nå.
MR av hodet og alle blodprøver er fine.
Hva tror dere at dette kan være?
Av det jeg ser som er skrevet av svar tidligere får jeg det ikke til å stemme helt med symptomene til BPPV:Har ingen kraftige anfall,ikke spesielle hodebevegelser som utløser svimmelhet, ikke karusell følelse osv.
Meniers sykdom er det ikke-har ingen av symptomene.
Kan det rett og slett være stress eller virus?
Vil dette gå over, og eventuellt hvor lang tid kan det ta?
Er det vanlig at man kan være plaget så lenge som jeg var sist.(Er redd for dette)

Hilsen, kvinne 28 år.

Kvinne, 28 år

Svar

Hei!

Jeg er helt enig med deg i at dette ikke passer med BPPV eller Menieres sykdom.

Svimmelhet kan være vanskelig å diagnostisere helt presis, og i hvertfall kun ut fra sykehistorien - så hvis disse plagene vedvarer er det riktig å bli undersøkt av lege.

En vestibularisnevritt eller en betennelse på likevektsnerven / virus på balansenerven, er en fellesbetegnelse for en del tilstander med ukjent årsak som gir akutt, langvarig svimmelhet, som kan oppstå etter en øvre luftveisinfeksjon og som gjerne gir korte anfall, karusellsvimmelhet, stillingsavhengig svimmelhet eller kvalme og oppkast i noen tilfeller.

En slik diagnose stiller man gjerne når man har utelukket en del andre årsaker til svimmelhet, og det må gjøres på et legekontor med undersøkelser av forskjellig slag.

Vanligvis går dette over i løpet av få uker og man blir helt frisk igjen. Det er ingen behandling som har noen dokumentert effektiv effekt på plagene.
Det er typisk at MR ikke viser noe unormalt.

Jeg tror imidlertid det har en del for seg å tenke på stress som en årsak, slik du antyder selv. Prøv å kartlegge om det er i perioder med stress eller i stressede situasjoner plagene blir verst, eller om de også oppstår når du er "harmonisk og rolig".

Dette er nok ikke noe farlig, men jeg forstår at du er engstelig for at det skal bli langvarig. Hvis plagene øker på eller ikke gir seg noe i det hele tatt i løpet av et par uker til er det kanskje greit å få en vurdering hos lege. Imidlertid er det neppe så mye å gjøre selv for å forhindre at dette blir langvarig, annet enn at hvis det er stressutløst så må du forsøke å gjøre tiltak som reduserer stress i jobb og privat.