Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tungpust, press i brystet og lite energi.

Spørsmål

Hei,
det hele startet med kløe i hals, hodepine, feber, slimhoste, tungpust/kortpust/noe brystsmerter ved ferietider for ca 7 uker siden og var helt totalt utmattet i over 2 uker (lå på sofaen. Aldri vært så utmatett. CRP på 5. Diagnose: akutt øvre luftveisinfeksjon. Fikk Ventoline.. Energien ble bedre etter ca 2,5 ukers tid, men tungpust/kortpust, press i brystet er der fortsatt, slapp/sliten, forverring i pust ved høytlesing, gjesper ofte, tettner til og føler da for å prøve Ventoline, synes den hjelper og lettner pusten ofte men faktisk usikker hvor mye det hjelper da jeg uansett har det presset i brystet (som om noen trykker meg ned) og føler hele tiden på at lungene/brystet ikke er slik de engang var (sårhet i brystet?) Noe harking/hosting/ikke mye. Jeg ble utredet for blodpropp i lungene (røntgen av lungene) en haug av blodprøver ferretin, natrium, kalium, kalsium,kreatinin,alat, gamma, t4 fritt, TSH,GFR, hemoglobin, leukocytter, trombocytter, MCH, MCHC, MCV, glukose, alt normalt.
Testet for Bordetella pertussis, Chlamydia pneuminia, Mycoplasma alt negativ. Tatt spirometri 2x også disse var fine.
Jeg hadde trolig ett tilfelle av angst (helseangst)(hjerte raste avgårde, engstelig..)
Jeg begynte selv å tenke hva som var galt med meg ettersom alle prøver var fine, er det psykisk, og det ser ut til at jeg har og har hatt symptomer til utbrenthet f.eks munntørrhet, hodepine hver dag, null energi, hvile uten at det hjelper, nedstemt, kjent litt på kvalme/svimmelhet, forvirring på natt (en gang),stive skuldre, tåler lite bråk/støy i denne sykdomsperioden, tatt meg selv i å gråte oftere. Energien er bedre og klarer å gjøre mer aktiviteter i løpet av dagen men sliter forts. med press i brystet/tungpust/kortpust, hodepine, feberfølelse. Har tidlig hjertesykdom i familien (høyt blodtrykk, kolestrol, utblokking etc og engstelig for om dette likevel har noe med hjertet å gjøre. Løping/sykling går greit Hva tror du dette er ? Astma? Utbrent? Hjertesykdom?
Ingen andre med

Svar

Hei!

Når du sier at det hele startet for 7 uker siden med kløe i halsen, hodepine, feber, tungpust/kortpust og noe brystsmerter tenker jeg at du den gang hadde en akutt øvre luftveisinfeksjon, mulig en bronkitt. Det du opplevde i etterkant, at du var totalt utmattet i 2 uker kan ha vært en form for postinfeksiøs tretthet/utmattelse, noe enkelte får etter luftveisinfeksjoner. Dette lar seg ikke påvise på blodprøver. Det går som regel over etter et par uker, men noen opplever at det sitter i kroppen lengre, opptil flere måneder.

At energien ble bedre etter 2,5 uker er utelukkende positivt! Når du likevel opplevde vedvarende tungpust og tetthet i brystet var riktig av din lege å ta røntgen, pusteprøver og utvidete blodprøver. Når alt dette var normalt, er det lite som tyder på at du har alvorlig sykdom. Slike prøver utelukker likevel ikke astma. Har du noen andre sykdommer fra tidligere? Bruker du noen faste medisiner? Har du tidligere hatt tørrhoste? Har du hatt piping i brystet ditt, som øker på ved anstrengelse? Ved astma kan man se normale pusteprøver store deler av tiden. Blodprøver er også normale. Det som taler imot astma er imidlertid at dette hadde såpass brå debut, samt at du har hatt mange andre diffuse symptomer som kan skyldes såmangt. Dersom du synes Ventoline hjelper og gjør deg mindre tett i brystet, er det ingenting i veien for at du forsøker å bruke det ved behov fremover.

Din unge alder gjør det mindre sannsynlig at du har hjertesykdom som årsak til dine plager, selv om du har hjertesykdom i familien din. Det at løping og sykling går greit, og ikke gir deg mer press og-/eller tetthet i brystet taler også imot hjertesykdom.

Mest sannsynlig vil du føle deg lettere i pusten og oppleve mindre press i brystet når du opplever mindre stress i hverdagen. Dine symptomer kan absolutt skyldes høyt press over tid.

Håper dette hjelper deg noe. God bedring!

Med vennlig hilsen Odd-Magne Fjeldstad.