Trykk i hodet og svimmelhet

Spørsmål

Hei!
Jeg er mann på 27. Har de siste ukene merket et slags /trykk/ i hodet. Kan vel mest sammenlignes med å være tett i nesa eller ha dotter i ørene, men det ligger altså inni hodt. Kjennes ut som om det er et lite stykke innenfor/bak nese/øyne. Kan kanskje beskrives som hodepine, men uten at det gjør vondt. Dette gir av og til en slags mild svimmelhet. Har lagt merke til at dersom jeg strammer muskler i kjeven eller snur hodet til en side, tiltar det veldig, før det avtar igjen. Det samme dersom jeg holder for nesen og blåser ut. Da tiltar svimmelhet også.
Hva kan det være? Hvordan kan jeg bli kvitt det?

Mann, 27 år

Svar

Hei!

Ubehaget du har i hodet kan slik du beskriver det komme fra bla. bihuler og mellomøre. Det er flere hulrom i ansiktsskjelettet som har åpning til nesen. Disse hulrommene kalles bihuler. Vi skiller mellom kjeve-bihulene, panne-bihulene, og et par mindre bihuler som befinner seg ved neseroten.
Bihulebetennelse er en betennelse i disse hulrommene, og ved betennelse i pannebihulene og bihulene ved neseroten kan trykkfølelse og hodepine være fremtredende symptomer. Dersom man har en akutt betennelse har man ofte vært forkjølet i forkant. Deretter merker man symptomer i form av tett nese, ofte tyktflytende sekresjon fra nesen, feber, hodepine og trykkfølelse som forverres ved foroverbøyning. En kronisk betennelse gir ikke feber og slapphet i like stor grad, mens plagene med smerter og ubehag er mer fremtredende. En legeundersøkelse vil avsløre om det er dette du plages med, og om det er mistanke om mer kroniske betennelsesforandringer kan røntgenundersøkelse gi svar på dette.

Svimmelheten du beskriver høres ut til å stemme fra mellomøret, og kalles gjerne benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV), som betyr godartet anfallsvis stillingsavhengig svimmelhet. I mellomøret sitter balanseorganet vårt. Det er typisk for slik svimmelhet at den er rotatorisk (gir karusellfølelse), forverres ved stillingsendring, og gjerne følges av kvalmefølelse. Sykdommen er forholdsvis vanlig, og kan sees hos yngre og middelaldrende. Ved en legeundersøkelse kan diagnosen bekreftes ved at legen kan fremkalle det typiske anfallet ved å foreta en stillingstest. Dette utføres ved at du legges hurtig ned med hodet vridd til siden, mens legen kontrollerer om dette utløser ufrivillige bevegelser av øynene sammen med at du opplever svimmelhet.

Det er kanskje ikke nødvendig med noen behandling, fordi plagene erfaringsmessig er av forbigående art. Men dette kan ta noe tid. Siden behandlingen er enkel og kan utføres av legen din der og da, er det verd å forsøke Epleys manøver som mange leger og fysioterapeuter mestrer.

Les mer på: www.pasienthandboka.no, under "BPPV".

Plagene med trykk og svimmelhet hos deg kan gjerne høre sammen og stamme fra mellomøret.

Håper svaret var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-