Plutselig hørselstap og svimmelhet

Spørsmål

Hei. Jeg er ei dame på 37 år. Våknet opp for 5 dager siden uten hørsel på venstre øret, og følte meg litt uvel. Vi lå på hotell og skulle rekke et fly som gikk på formiddagen. Jeg lå så lenge jeg kunne, grunnet jeg følte jeg meg dårlig. Når jeg skulle reise meg svimlet det helt for meg og jeg var kvalm og brakk meg. Klarte rett og slett ikke å komme meg ut av rommet og måtte legge meg igjen. Ringte legevakta, sækreteren mente med en gang det var krystallsyken, men når legen ringte meg sa han at jeg var nok på vei til og bli syk siden jeg hørtes litt tett ut, drikk vann og god bedring sa han.Måtte utsette hjemreise til neste dag. Neste dag kunne jeg gå, men ingen hørsel på V.øret og enda svimmel og uvel. Fikk lege time samme dag når jeg kom hjem. Ble henvist til ØNH neste dag. Tok en hørsel test og alle andre øyne og balanse tester. Fikk vite at jeg hadde akutt døvhet med beskjed om å ta tre tabeletter (Prednisolon) i 1 uke og komme tilbake om 3 mnd. Jeg er enda veldig uvel. Føles som om hodet skal eksplodere, klarer ikke å fokusere, og bruker en halv time på å samle meg før jeg klarer å stå opp når jeg ligger nede. Det føles som jeg går i en slags vakuum, om det gir noe mening. Jeg hører fremdeles ingenting, og når det er normal støy i rommet, er dette veldig forvirrende for meg. Har bedt om MR/CT. Er det virkelig sånn at ingen leger kan si hva dette er, er det normalt og måtte vente i 3 mnd? De sier de ikke vet, men kan være virus. Hvilken virus, og hva er prognossene i såfall, noen må ha hatt dette før meg?? Håper på noen noen svar, som du kanskje skjønner er jeg rimelig fortvilet..

Kvinne 37

Kvinne 37
Svar

Hei

Det du beskriver kan høres ut som "labyrintitt", dvs en slags inflammasjon/betennelse som påvirker det "indre øret" (hørselsorgan og balanseorgan). Det er vanskelig å si hva som har utløst det, men det kan tenkes at det har vært et virus. Herpes simplex eller Varicella zoster er blant virusene man mistenker kan forårsake "labyrintitt", men det er basert på studier/forskning, så i ordinær klinisk praksis er det ikke noe man tester for uten at det foreligger andre klinisk funn.

"Labyrintitt" kan oppleves skremmende pga hørselstap og svimmelhet, men heldigvis er det stort sett god prognose. Det lover godt at svimmelheten gradvis har blitt mindre. Hørselen din er fortsatt ikke normalisert, men det er god sjanse for at den kommer tilbake, dog noen får et permanent hørselstap. I tillegg er det viktig å vite at en viss grad av svimmelhet kan vedvare over uker til måneder, så det er viktig at aktivitetsnivået reduseres noe og fysioterapi mtp svimmelhet kan i noen tilfeller anbefales.

Du har fått riktig behandling, men dosering og behandlingsvarighet kan variere litt fra sted til sted, fordi det ikke foreligger en nasjonal standard.

En MR av hodet tas som regel rutinemessig for å utelukke en mer alvorlig bakenforliggende årsak, dog det er svært sjeldent at man finner noe unormalt.

Håper det var svar på dine spørsmål. Ønsker deg god bedring!