Øresus / tinnitus

Spørsmål

Jeg har slitt med øresus i over 16 år. I tilleg til øresus har jeg også vært plaget av svimmelhet. Jeg har taklet øresusen ganske bra, men for 3 uker siden møtte jeg veggen. Jeg klarte ikke å fortrenge "jetmotoren" som har ligget på mitt venstre øre i 16 år. Volumet steg og og jeg følte meg helt på bunn. Jeg har hørt at det skal satses mye på personer som sliter med det samme som jeg. Er det håp om at jeg kan bli kvitt denne plagen og kan leve et normalt liv igjen.

Relevante sykdommer/medisiner: øresus

Mann, 55 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Jeg så at du hadde stilt spørsmålet til søvnspesialisten, men da søvnspesialister ikke driver med dette, besvarer jeg som almenlege deg istedet, håper det er OK.

For det første bør du ta en tur til en øre-nese-hals lege, for å undersøke årsakene til din øresus. Øresus, eller tinnitus som det kalles, er i seg selv ingen sykdom, men kan være et symptom på underliggende sykdom.

Les mer i vedlagte linker fra Lommelegen.no.

Tinnitus er en svært vanlig plage.
Det er også viktig å vite at slike plager kan variere i intensitet, tidvis bli verre, men at det ikke betyr at de alltid vil forbli så sterke.

Dette er et fagfelt innen medisinen med en rivende utvikling, der er stadig mye nytt innen behandling. Jeg anbefaler sterkt at du aktivt setter deg inn i emnet og siste nytt, slik at du evt kan være med å finne riktig type behandling for deg, sammen med legen din.
For å holde seg orientert om hva som skjer av behandlingstilbud, vil jeg på det aller varmeste anbefale at du tar kontakt med Hørselshemmedes Landsforbund. De har en "tinnitus-kontakt" i hvert fylke, som du vil kunne kontakte, for å høre hva som finnes av behandling i ditt fylke, og få gode råd generelt.

Hørselshemmedes Landsforbund har finner du på:
www.hlf.no

Der står også fylkeskontaktene for tinnitus opplistet.
I dette forbundet er det noe som heter "Tinnitusutvalget i Hørselshemmedes Landsforbund" som driver bare med tinnitus.

Disse har p.t. følgende tiltak gående:
(hentet fra hjemmesiden www.hlf.no, meget bra !)

Informasjonstelefon
Med støtte fra Sosial- og helsedepartementet driver HLF en informasjonstelefon, T/M-linjen. Den er åpen mandag -onsdag kl 19.00 - 21.30 og bemannes hver kveld av fire frivillige telefonister, som selv har tinnitus eller ménière. Her kan du få svar på enkle spørsmål om disse lidelsene. Du kan også få oppgitt adresse og telefon til forskjellige andre viktige kontakter. Ring T/M-linjen på telefon 815 68 880.

Informasjonsmateriell
Utvalget lager og ajourfører informasjonmateriell til tinnitusrammede og andre mottakere. Fra HLFs sekretariat kan du bestille informasjonsmateriell, som er utarbeidet av Tinnitusutvalget, eller er oversatt fra utenlandske kilder.

Tinnitus-/ménièrekaféer
En rekke steder i landet er det satt i gang tiltak med T/M-kafeer i samarbeid med HLFs fylkes- og lokallag. Her kan man helt uforpliktende møtes til treff en gang i måneden med informasjon, diskusjoner og sosialt samvære med andre "i samme båt".

Kurs
Mange fylkes- og lokallag arrangerer kurs for for tinnitusrammede med og uten dere pårørende og ofte med faglig ekspertise, som leger og andre fagpersoner. Kursene kan gå enten som et 12-timers helgekurs eller over 3-4 kvelder.

Samtalegrupper
Det er igangsatt en rekke lokale samtalegrupper for tinnitusrammede rundt i landet. Dette er grupper på 6-12 personer med tinnitus, som møtes enten privat eller i et møterom, én gang i måneden for samtaler og erfaringsutveksling. Det er et godt "pustehull" fra hverdagen for mange.

På nettsidene, under "tinnitus" er der også listet opp alle fylkeskontaktene, med telefonnummere og mailadresser. Kjempetilbud, spør du meg !

Det skjer altså veldig mye spennende på dette feltet, så fortvil ikke !
Der holdes kurs i mestring av tinnitus, ihvertfall i Oslo, og disse kursene blir etterhvert spredt utover i landet også.
Når det gjelder tinnitus, så tenker man nemlig veldig mye ut fra følgende modell:

"Det gjelder ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det"
Med det menes at selve tinnitusen er ikke hovedproblemet faktisk, det er det tinnitusen gjør med deg, eller det du LAR den gjøre med deg, som er hovedpoenget. Og det er der det er så mye å hente.
Jeg legger jo bl.a. merke til at du føler deg helt på bunn, og det er en vanlig reaksjon på tinnitus, så der tror jeg du har mye å hente.

Avspenning regnes også som veldig viktig.
Gå på et kurs i avspenning, f.eks. autogen trening eller meditasjon.
På denne måten er du med å bearbeider hva tinnitusen GJØR med deg, og dine reaksjoner på tinnitusen, mao. hvordan du mestrer den.
Fysioterapi og evt akupunktur gir også ofte gode resultater, fysioterapi på den måten at det virker inn på din evne til avspenning, som er så viktig når man skal mestre sin tinnitus.

Øre-nese-hals legen vil kunne gi deg et eller flere apparater for "maskering" av lyden. F.eks. en pute til bruk om natten, som lager lyder av f.eks. bølgeskvulp eller en bekk som renner. Denne lyden legger seg da "over" din tinnitus, slik at du blir mindre plaget.
Spør ØNH-legen om dette.

Så som du nå sikkert forstår, så er der ingen grunn til fortvilelse, "brett opp armene" og orienter deg i alle de gode tilbudene som finnes, og jeg er rimelig sikker på at du vil få det mye greiere !

Jeg har snakket med mange som har vært i kontakt med sin fylkeskontakt for tinnitus, og fått veldig god hjelp på veien derfra, så dette er det første jeg ville ha gjort, deretter en time hos en ØNH-lege.

Ønsker deg all mulig lykke til, og husk at fra "bunnen" går det kun en vei; oppover ! God bedring !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn