Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarig svimmelhet

Spørsmål

Jeg har i en periode på over 2 år slitt med svimmelhet. Det startet først med krystallsyke som jeg fikk god behandling for og gikk bort etter 1 mnds tid. Bruk av briller/trv stol og manøvere. I slutten av svangerskapet i 2017 begynte svimmelheten for fult,det er gyngende nautisk svimmelhet. Føles som jeg er på skikkelig hard sjøgang. Det vugger og føler jeg mister balansen. Jeg tok mr av hode sommeren 2017. Ingen funn. Ble også utredet nevrologisk med nevrografi og emg pga facikulasjoner i hele kroppen. Normale funn både der og klinisk undersøkelser. Masse blodprøver tatt for stoffskifte,borrelia,jern/vitaminer/revmatologiske blodprøver,urin prøver alt normalt og uten noen funn. Var til hjertespesialist i februar pga ekstra slag/bilyd og varierende puls, fant årsaken til bilyden og at det var noe rask frekvens i aortaklaffen men alt normalt. Blodtrykk og ekg upåklagelig. Også tatt øreskyll og målt hørsel alt fint. Også sjekket syn og fått ny styrke og nye briller. Med andre ord,godt utredet. Men denne svimmelheten blir bare verre og verre. Svimmelheten er ikke tilstede når jeg kjører bil/båt osv. Men kommer så raskt jeg sitter i ro. Jeg blir kvalm og anspent og engstelig pga svimmelheten,det er svær ubehagelig og går utover livskvaliteten min. Jeg sover godt, trener 4 ganger i uka og spiser sunt. Vert hos kiropraktor og han misstenker cervikogen? Svimmelhet relatert til nakken. Jeg har mye vondt i nakke og skuldre. Og går til psykomotorisk fysioterapi men hjelper ikke på svimmelheten. Jeg føler meg ør og faktisk småfull og føler jeg svever til tider. Jeg er svimmel hele dagene hver dag. Det blir også værre i folkemengder på senter osv. Jeg blir trøtt og sliten og jeg føler meg enormt tiltaksløs til tider pga svimlingen.Hva kan det være så gir så kraftig og langvarig svimmelhet? Kan det være hormonelt? Kan det være andre sykdommer så utgjør dette? hva kan jeg selv gjøre? Har fått time til øre/nese /hals 19 nov.blir henvist til nevrolog dersom negative funn hos dem.

Kvinne 27
Kvinne 27

Kvinne 27
Svar

Hei

Det kan tenkes at du lider av noe man kaller "landgangssyndrom" eller "mal de debarquement" syndrom. Det er veldig sjeldent og man vet ikke helt eksakte tall på forekomst. Man vet heller ikke helt årsaken til at det oppstår, men man antar at problemet sitter i "balanseorganet". Det karakteristiske er langvarig svimmelhet eller følelse av ubalanse (>3 dager), som i de fleste tilfeller oppstår  i etterkant av reise med fly/båt el.l., men det kan også oppstå spontant uten noen spesiell foranledning. Det gir en konstant følelse av "vugging"/ustøhet og plagene/svimmelheten forsvinner som oftest dersom man kjører bil/båt el.l. Dette er ikke en farlig tilstand og går som regel over av seg selv hos de aller fleste. 

Det er enda ikke funnet en medikamentell behandling, men noen studier har indikert at fysioterapi med balansetrening og avspenningsteknikker har effekt. Stemetil er ikke anbefalt ved kronisk svimmelhet.

Dette er altså ikke farlig og går spontant over av seg selv hos de fleste. Anbefaler deg å forsøke å leve så normalt som mulig, trene som du pleier og kutte ut bruk av Stemetil.

Ønsker deg god bedring og lykke til hos ØNH lege i november!