Kul bak øret

Spørsmål

God dag!

Ble for litt over et år siden oppmerksom på en kul bak det høyre øret. Den er ved hårkanten slik at håret dekker over så den er ikke synlig. Er ikke den første som drar til legen, så har bare latt den være der. De siste par mnd har jeg følt meg i dårlig form. Med svimmelhet og kvalme (ikke oppkast). Har dette noe som helst med denne kulen å gjøre? Burde ikke det har slått ut på noe i løpet av ett år hvis det hadde vært noe ondartet/farlig? Den har nok blitt litt større siden jeg først oppdaget den. Den føles litt øm innimellom men vet ikke om det bare er litt innbilning pga jeg tenker over at den er der.

Er det vanlig å få farlige kuler på dette stedet? Og ville dette ha slått ut på blodprøver i løpet av det siste året? Har hørt så mye skummelt om slike kuler i det siste, så tenkte å bare få det avkreftet at det ikke er noe skummelt, og hvordan en ondartet kul ville oppført seg i løpet av ett år. Hvis dette er noe ondartet og jeg har gått med den såpass lenge så sliter jeg regner med?

Det er så lang ventetid hos fastlegen, så hadde håpet at dere kan /berolige/ meg litt.

Mann, 21 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Kuler i området bak øret kan skyldes ateromer, små ufarlige talgkuler. Disse utvikles og kjennes ofte som små harde klumper like under hudoverflaten. Slike talgkuler kan bli betente og blir da ømme og røde. Dersom de er plagsomme fjernes de enkelt hos fastlegen eller på kirurgisk poliklinikk i lokalbedøvelse.

Lymfeknuter har vi på flere steder rundt om på kroppen, i lyske, armhuler, hals, og også i området bak ørene. Her sitter de og blir aktiverte når man får feks forkjølelser, de vil da øke på i størrelse og bli ømme. Slike forstørrede kuler skal gå tilbake til normale størrelse noen uker etter at forkjølelsen er over. Ømme kuler er sjelden farlige! Dersom kulene er forstørrede og holder seg slik over lengre tid er det greit med en legesjekk av dem. Ikke alle kuler vi kjenner er forstørrede, men måler de over 1 cm over lengre tid bør de undersøkes. Man vil ofte da også ta blodprøver for å undersøke immunforsvaret.

Jeg kan selvsagt ikke konkludere med at denne kulen er helt ufarlig pr. internett uten mulighet til å undersøke den. Det jeg kan si er at den med ømhet i perioder og kun litt økning i størrelse på lang tid ikke høres veldig farlig ut. Allikevel vil jeg anbefale deg å bestille time nå slik at fastlegen får sjekket den, og du slipper å tenke mer på dette.

Håper svaret var til hjelp, lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-