Krystallsyke, godartet stillingsavhengig svimmelhet, BPPV = samme sykdom

Spørsmål

Jeg har i lengre tid (minst 1 år) vært plaget med smerter i øret, følelsen av dott, trykk eller lignende og vedvarende pulslyd. Pulslyden blir kraftigere med tiden og høres konstant. Min lege har sendt meg til MR for å sjekke blodårene og for å se etter svulst uten at det er gjort noe funn. Fysioterapeut har behandlet området rundt for eventuelle muskelknuter uten at det hjalp. Den siste måneden har jeg vært plaget av akutt svimmelhet og kvalme. Anfallene er korte (10 - 20 sekunder), men hyppige. Har følelsen av det oppstår når jeg endrer posisjon på hodet eller fokus, f.eks. når jeg sitter og strikker og ser opp. Må holde meg fast dersom jeg står eller går, men må ikke ligge meg. Kvalmen kommer i forbindelse med anfallet og gir seg når anfallet er over. Har vondt i øret innimellom og følelsen av "at det er noe der". Tror ikke det har påvirket hørselen nevneverdig. Hva kan dette være?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Kortvarige anfall med karusellaktig svimmelhet som utløses av hodets stilling kalles for godartet stillingsavhengig svimmelhet. Andre begreper om samme tilstand er krystallsyke eller benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV) og alle disse tre benevnelser betyr altså det samme. Årsaken er uklar men den kan tilkomme etter luftveisinfeksjoner, mellomøre betennelser eller traumer mot hodet eller nakke. Man lykkes ofte med å behandle tilstanden ved å utføre Epleys manøver hos legen, evt hos ØNH spesialist eller fysioterapeut/kiropraktor. Mange kan lære seg denne manøveren selv og utføre den hjemme. Du kan evt diskutere dette med legen din i første omgang. Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn