Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svovellignende lukt i nesen

Spørsmål

Hei!
Jeg har i noen måneder opplevd en svovelaktig lukt. Den opptrer med ujevne mellomrom, f.eks. i overgang mellom innendørs-/utendørsluft, eller i det jeg åpner bildøren og setter meg inn i bilen. Den kan også plutselig komme når sitter innendørs. Min samboer kan ikke registrere noen lukt i rommet/bilen, og lukten forsvinner relativt raskt.
Jeg røyker, men lukten som jeg opplever opptrer helt uavhengig om det er lenge siden jeg har tatt en røyk eller ikke.
Jeg har i noen år brukt CPAP-maskin på grunn av snorking og søvnapné.
Har i mange år brukt metformin i behandlingen av diabetes 2, og vet at én bivirkning kan være en metallaktig smak i munnen. Men jeg opplever altså først og fremst en spesiell svovelaktig lukt.
For ca. 10 år siden opererte jeg en skjev nesevegg på Rikshospitalet.
Hva kan det være som gjør at jeg har denne luktopplevelsen? Hyppigheten av denne er etterhvert plagsom.

Mann, 46 årRelevante sykdommer/medisiner: Jeg er bipolar, og bruker Seroquel (300 mg) og Lamictal (300 mg). Tar 3 x 1 mg. Metformin om dagen mot diabetes 2. Bruker Levaxin (1 mikrogram) for stoffskiftet, samt Atacand (8 mg) for blodtrykket.

Mann, 46 år

Svar

Hei!

Jeg er ikke kjent med at de medikamenter du har fått skulle gi bivirkninger i form av endringer i luktesansen. Det er derimot rapporter om anosmi (manglende eller redusert luktesans) i etterkant av operasjoner i nesekavitet eller i hjerne. Siden dette fenomenet ikke ser ut til å være konstant, er det likevel ikke stor grunn til å anta at dette skulle være tilfelle. Man kan tenke seg bakterievekst som produserer svovelholdige forbindelser, men burde da også få dårlig lukt fra nesen som andre ville legge merke til. Man kan forsøke en kur med flagyl over 10 dager for å se om dette har effekt (dette kan du få hos fastlegen). Lykke til!