Søvnapne/snorking

Spørsmål

Hei !

Jeg er plaget med snorking fra min mann , og har derfor ofte vondt for å sovne.
Jeg har lest om snorking/søvnapne her på siden og på andre nettsteder.
Han røyker ikke og er ikke overvektig.
I alle artiklene jeg har kommet over nevnes det bittskinner som mulig hjelpemiddel, men det står ikke
så mye forklart om disse. Jeg har funnet en nettside som selger noe som heter snorban ( http://www.snorban.no ).
Er dette den samme type skinne som nevnes i deres artikkel?
;og har du noen formening om hvor godt skinnen vil hjelpe?

Relevante sykdommer/medisiner: snorking / søvnapne

Mann, 35 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Du har altså en mann som snorker og du har vondt for å sovne pga dette. Da er du i godt selskap, vi antar at ca 50 % eller mer av voksne menn snorker, og at andelen kvinner som snorker øker etter overgangsalderen.

Det er viktig å skille mellom det som kun er sosial snorking, og den tilstanden vi kaller søvnapne. Den siste medfører som du sikkert vet mange pustestopper (gjerne over 10 sekunder, opptil minutter) som kan gi nedsatt oksygenmetning i blodet om natten. De fleste kan ha pustestopper om natten, opptil ca 25-30 ganger, og dette kan være normalt. Kommer du mye over dette tallet, kan man ha søvnapne.

Det har vært et økende fokus på denne tilstanden i de senere år, og dersom man trygt skal skille snorking fra søvnapne anbefales det å få gjort en søvnregistrering, gjerne også med nivådiagnostikk, der man kan se i hvilket nivå av de øvre luftveier som skaper obstruksjon og trange partier.

Når det gjelder bittskinner så er disse en del av behandlingstilbudet til denne pasientgruppen. Snorban som du referer til er nettopp en slik bittskinne. Det finnes mange ulike produsenter og utgaver av bittskinner. Prinsippet går ut på å føre underkjeven og dermed tungeroten litt fram under søvn slik at det skapet bedre plass i svelget. Noen bittskinner er låsbare og fikseres i munnen, andre er myke, silikonproteser som man lett kan putte i munnen om natten omtrent som et gebiss.
I hovedsak benyttes bittskinner kanskje for lite i Norge, de brukes først og fremst ved lettere former eller ved snorking uten vesentlig respirasjonsforstyrrelse. Man kan få slike bittskinner tilpasset av sin tannlege, eller av søvnklinikk (privat eller ved ØNH avdeling).

Jeg anbefaler likevel at dere får utført en søvnregistrering slik at man kan måle om din mann lider av søvnapne eller bare har snorking. Dette fordi behandling er noe ulik for ulike grader av søvnapne og for snorking alene. Summarisk kan man si at behandlingen er fordelt på fire nivåer
1. Konservativ behandling, dvs vektreduksjon, ligge i sideleie, røykeslutt, behandling av nesetetthet, unngå alkohol og medikamenter som kan gi avslapning i svelg og hals (vival f.eks)
2. CPAP, som er en slags nesemaske som gir luft og oksygen under trykk og medvirker til at luftveiene åpnes under søvn.
3. Bittskinner, slik jeg har omtalt ovenfor.
4. Kirurgi. Begrenset plass i behandlingen og først og fremst indisert ved lettere former for søvnapne/snorking der det kan demonstreres at anatomien i luftveiene er med på å gi trange forhold.

Som du skjønner er dette etterhvert blitt et stort tema. Men dersom dere søker hjelp hos en søvnklinikk, eller ØNH avdeling tilknyttet en slik klinikk, er det i de siste år tilkommet bedre diagnostiske metoder, og dermed også bedre behandlingsmuligheter for disse tilstandene. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-