Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Snorking

Spørsmål

Hei
Er en mann på 42 år som snorker mye. Er ca 195 cm høy og veier ca 95 kg. Normal form, trener litt, røyker ikke og måteholden med alkohol. Bruker ingen medisiner og har et normalt kosthold.
Jeg var til søvnregistrering for noen år siden, men siden dette kun dreide seg om sosial snorking var det lite å tilby av hjelp. Er trang bak i svelget og har kraftig tungefeste. Kjeven faller bakover under søvn, blir trangt bak i svelget og derfor snorker jeg. Snorker mest når jeg ligger på ryggen, men kan også snorke om jeg ligger på siden, eller magen. Har ikke søvnapne og føler meg uthvilt når jeg sover alene. Sover jeg sammen med min samboer blir jeg våknet flere ganger om natten. Mitt forrige ekteskap snorket jeg i stykker og nå flere år etter fortsetter problemene. Har fått ny samboer som klager like mye over min snorking. Har vært til ØNH-spesialist i høst som bekrefter det samme som søvnregistreringen gjorde. Fikk tilpasset en snorkeskinne hos denne spesialisten som er en billigere utgave av andre mere anerkjente skinner. Har brukt den de siste ukene med vekslende hell. Ifølge min samboer snorker jeg mindre enn tidligere, men jeg snorker fremdeles. I det siste har jeg vært tett i nesa og forkjølet og da snorker jeg like ille som før selv om jeg bruker skinna. Dette sliter kraftig både på meg og min samboer. Er redd for en reprise fra mitt forrige forhold og skulle det skje er jeg mer eller mindre dømt til et liv i ensomhet. Eller så må jeg finne en døv dame.
Spm 1. Jeg har som sagt fått tilpasset en relativt billig snorkeskinne (kostet ca 1500kr), er de dyrere bedre og vil gi mindre snorking?
Spm 2. Finnes det andre behandlinger, CPAP, operasjon osv som kan hjelpe meg?
Spm 3. Bør jeg prøve lykka hos private søvnklinikker, tannleger osv, har de mere å tilby?
Spm 4. Jeg er i dag en relativ slank mann, kan mer trening ol hjelpe noe på snorkingen?
Håper desperat på hjelp da denne snorkingen er i fred med å ødelegge både mitt forhold og min livskvalitet.

Svar

Hei.

Dessverre er får ØNH-lege ikke tilgjengelig nå i julen, og jeg er almenlege om ikke har tilstrekkelig informasjon om dette spesialistområdet innen medisin. Dine spørsmål er alle gode og de er viktige å få svar på, men du må faktisk få det fra en ØNH-lege, helst utenfor internett, for å få de svar du trenger.
Jeg får bare prøve å svare ut fra mine begrensede forusetninger her, siden jeg ikke er ØNH-lege.

Spm 1. Jeg har som sagt fått tilpasset en relativt billig snorkeskinne (kostet ca 1500kr), er de dyrere bedre og vil gi mindre snorking?

Det vet jeg ikke, men jeg kan fortelle deg med sikkerhet at den eneste måten å finne svaret på, er evt å teste det. Diskuter den muligheten med en ØNH-lege.

Spm 2. Finnes det andre behandlinger, CPAP, operasjon osv som kan hjelpe meg?

Jeg har ikke nok informasjon om din tilstand til å hverken kunne bekrefte eller avkrefte dette. Det er ikke nødvendigvis umulig. Dette må vurderes individuelt i ditt tilfelle, med en reell legekontakt med en ØNH-lege, ikke via generell rådgivning over nettet, slik som vi tilbyr her på Lommelegen.no.

Spm 3. Bør jeg prøve lykka hos private søvnklinikker, tannleger osv, har de mere å tilby?

Hvorvidt en ØNH-spesialist er offentlig ansatt eller driver en privatklinikk, har ikke noe med faglig nivå å gjøre. Det er bare måte det organiseres på og hvordan det drives økonomisk. Mao. så er det ingenting private ØNH-lege "kan" som ikke offentlig ansatte kan eller utfører.

Spm 4. Jeg er i dag en relativ slank mann, kan mer trening ol hjelpe noe på snorkingen?

Det vet jeg ikke, og det er ingen som kan svare deg sikkert på dette. Den eneste måten å få svar på dette på, er å eventuelt teste det.

Jeg beklager at jeg ikke kan gi deg mer konkrete eller omfattende svar, men det kommer av to ting som du skjønner:
1) Jeg er ikke ØNH-lege
2) Det du spør om, er individuell pasientbehandling, og det lar seg ikke gjøre over internett / Lommelegen.no, hvor vi kun gir generell helserådgivning og helseinformsjon.

ØNsker deg uansett lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-