Snorkekirurgi - hvem betaler?

Spørsmål

Min mann har slitt med snorking så lenge han kan huske. Dette har selvsagt vært sjenerende, men etter at vi flyttet sammen for ti år siden, har det særlig skapt problemer. Jeg sover lett og er svært var for lyder. Nattesøvnen min er i perioder alldeles torpedert av hans snorking. Det sliter på oss begge.

Han fjernet/reduserte ganeseilet for nær 6 år siden. Snorkingen roet seg noe, men ny søvnregistrering gav grunnlag for å rette opp skjev neseskillevegg. Etter siste operasjon har han ikke hatt søvnregistrering.

Jeg synes nok at de to operasjonene har hjulpet noe, men nå er vi tilbake til gamle synder. Alle netter er urolige for min del, og de fleste ender opp på sofaen. Dette er slitsomt for meg, og trasig for oss begge.

Han trener regelmessig og har normal bmi, dog i øvre skiktet. Søvnregistrering har ikke vist apnøe av betydning. Han er heller ikke plaget selv. Han sover (irriterende) godt på natten, og er (i motsetning til meg) ikke plaget med dagtrøtthet.

Slimhinneavsvellende nesespray hjelper noe, synes jeg. Han føler seg ikke tett selv, men ettersom det har en viss effekt, bruker han dette før sengetid. Dette bruker han på fast basis. Ikke optimalt, det vet vi, men så lenge det gir en viss bedring...

Er det realistisk å tro at en ny operasjon av ganeseil vil bidra til mindre sosial snorking og mer nattesøvn på meg? Dekkes en evnt. operasjon nå, eller må vi finansiere det selv? Finnes det andre alternativ? Eller bør vi bygge et ekstra soverom først som sist?

Forøvrig skulle jeg gjerne hatt muligheten til å skru av hørselen. Det hadde vært særdeles praktisk!

Mann, 45 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Ditt spørsmål er svært aktuelt på mer enn en måte. For det første tar du opp en problemstilling som i økende grad fokuserer på vår måte å leve på i den vestlige verden, i en tid der vi streber etter velvære, ikke bare etter å holde oss unna sykdom. For det andre bringer du på bane hvordan vi evt skal finansiere våre terapiformer. Ut fra det du skriver forstår jeg at din mann ikke lenger har noe søvnapne, men han snorker. Søvnapne er en sykelig tilstand som krever behandling, og denne dekkes av det offentlige. Snorking uten søvnapnesykdommen er mer vanlig, og forsøk på å behandle dette må idag betales av personene selv, fordi snorking ikke kvalifiserer til sykdom. Man regner ofte idag behandling av snorking som en "kosmetisk prosedyre på lyd". Det betyr ikke at snorking ikke kan behandles, men man svømmer litt mot strømmen, og naturen streber etter å komme tilbake til utgangspunktet. Snorking er en naturlig tilstand, og kvinner ser ut til å ta igjen menn etter overgangsalderen dessverre, østrogen ser ut til å beskytte noe, men hvorfor vet vi ingenting om. I all hovedsak er det tre ting som kan ha noe effekt på snorking. Det mest effektive er moderat vektreduksjon. Vi legger på oss flere kilo fra vi er 20 til vi er 50 (gjennomsnittlig) og selv om vi snorket noe i ung alder, ser vi at snorkingen blir mer intens når vi øker i vekt, og søvnapnesyndromet ser også ut til å komme i denne vektøkningsfasen. Moderat vektreduksjon på 3-5 kg har større effekt enn hva man er klar over. Det andre er snorkekirurgi, som har en begrenset effekt i allefall i det lange løp. Innen for to år er det likevel bortimot 75%; som angir effekt av dette. Bittskinner er små plastikkskinner som legges på fortennene og som bidrar til at underkjeven og dermed tungeroten flyttes noen millimeter fram under søvn, og kan bidra til mindre snorking. Jeg kan ikke med sikkerhet si om ny snorkekirurgi vil hjelpe din mann (dvs deg), men det er en viss fare for at en evt effekt av slik kirurgi vil være begrenset i tid dersom det ikke samtidig kombineres med et lettgradig vekttap. Med moderne metoder vil man som regel bruke radiobølgeteknikk for å skape en viss avstivning av bløtdelene i ganen, og slik teknikk kan gjentas ved behov. Vanligvis vil man måtte betale mellom 7-10 tusen kroner for et slikt inngrep.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-