Plutselig snorking

Spørsmål

Hei

Jeg har et plagsomt problem med flere symptomer fra hals og svelg. I løpet av de 4 siste månedene har jeg gått fra å ikke snorke i det hele tatt til å snorke meget høyt stort sett hele tiden når jeg sover. I følge min partner er det like ille uansett om jeg ligger på rygg eller på siden. Bittskinne utgjør heller ingen forskjell på snorkingen. Han beskiriver en surklete snorking, hvor det høres ut som det er mye slim involvert, men ingen pustestopp. Jeg er også plaget med slim i halsen/svelget når jeg er våken. Jeg har en del kløe i halsen og det kommer plutselig hostekuler med skikkelig tørrhoste uten noe slim. Noen ganger får jeg akutt stygg smak i munnen og det føles som det kommer fra halsen/svelget. Smakssansen er også redusert i perioder. Dette er ikke en vanlig forkjølelse. Alle symptomene har vart i minst 4 mnd og jeg begynner å lure på hva dette kan være. Symptomene er i alle fall plagsomme for både meg og min partner.


Kvinne, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Snorking er en normal tilstand, men kan bli forverret ved økt innsnevring i svelget. Den vanligste årsaken er økt kroppsvekt. Dersom man har gått opp noen kilo i vekt vil også fettinfiltrasjonen i muskelvev i halsen øke, og man får en ofte minimal innsnevring i svelget, men som er nok til at trykket blir negativt og snorkingen øker på. Andre årsaker er økt lymfevev i halsen, som at mandlene øker i størrelse ved kronisk tonsilitt eller ved virale infeksjoner som ved kyssesyken (mononukleose). Dersom det er en lavgradig inflammasjon i vevet kan nok innsnevringen ofte vare over noe tid, men dersom du ellers aldri har snorket tidligere er det mye som taler for at tilstanden normaliseres. Du bør få utelukket infeksjoner (kyssesyke, mycoplasmainfeksjon). Dersom du fortsatt besværes bør også søvnapnesyndromet utelukkes, og dette gjøres ved nattlig søvnregistrering ved søvnklinikk. Du kan snakke med fastlegen om dette, dersom tilstanden vedvarer utover de nærmeste måneder. Lykke til!