Lang drøvel?

Spørsmål

Lang drøvel.

Hei, jeg plages av at jeg synes drøvelen min er altfor lang. Jeg tipper den er ca 1,5-1,7 cm lang og tuppen av den ligger nede inntil bakerste del av tungen, litt avhengig av hvordan jeg gaper. Jeg har ikke tidligere i livet vært plaget av dette men først lagt merke til den de siste par ukene siden jeg har hatt følelse av irritasjon/at det sitter noe øverst i svelget og dermed tatt en nærmere titt i speilet. Har nylig vært hos fastlege som tittet på halsen, jeg har ikke hatt halsbetennelse eller noe annet bakterielt. Drøvelen virker ikke hoven eller betent, bare lang. Jeg får lett brekningsfornemmelse av dette, både når jeg gaper og ellers, men mulig noe av denne reaksjonen er psykisk siden det plager meg såpass og jeg tenker mye på det.
Moren min sin er til sammenligning bare en liten knopp øverst i ganen, så ble litt nervøs over at min er så lang som den er og synes det er ekkelt å se den ligge på tungen.

Har derfor følgende spørsmål;
Er drøvelen min unormalt lang?
Kan det være en virusinfeksjon som gjør at den vokser i størrelse? (Usikker på om den vanligvis har vært denne størrelsen).
Dersom plagene i verste fall skulle vedvare, hva er mulighet for behandling/kirurgi, og er det noe jeg i så fall må gjøre privat?

Jeg er til vanlig frisk og går ikke på faste medisiner.

På forhånd takk for svar.
Kvinne, 31 år.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Dette er en normal drøvel! Det er ingen tegn til verken virusinfeksjon i slimhinnen eller andre betennelser i drøvelen. Den bløte gane og drøvelen har som funksjon å lukke mot nesesvelget når man svelger mat og drikke og hindrer at maten kommer opp i nesen i steden for nedover mot spiserøret. Dette så man tydelig på åtti- og nitti tallet når man ofte fjernet drøvelen i håp om å redusere snorking. En god del av pasientene fikk besvær med nettopp dårlig lukke effekt mot bakre nesehule. Det finnes radiobølge behandling der vevet kan skrumpes, men jeg finner ingen større indikasjon i ditt tilfelle for slik operasjon. Dersom du har ytterligere spørsmål om dette bør du konsultere ØNH lege som kan undersøke deg grundig i svelgrommet. Lykke til videre!