Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Globus fornemmelse

Spørsmål

Hei! I februar for 2 år siden fikk diagnosen kyssesyke. I den forbindelse var jeg kun plaget med kraftig halsbetennelse ved at det var vanskelig svelge, hovne mandler osv. Sommeren som kom fikk jeg på nytt halsbetennelse, men som varte mye kortere. Så kom oktober. Jeg begynte å merke i peridoder at jeg "svelget feil" uten at jeg gjorde det. Spesielt etter at jeg drakk tynn væske som vann. Refleksen var at jeg måte hoste og kremte det opp. Etterhvert som tiden gikk ble det mer og mer plagsomt og det begynte å svi bak i halsen. Akkurat som om jeg har noe i halsen som jeg vil kvitte meg med. Dette ble bare verre og verre og jeg måtte kremte hele tiden. Begynte å Google "Globulus fornemmelse" og ble sikker på at jeg hadde det. I slutten av januar gikk dette bare over. Kjente etter sommeren at det var litt av og på, før det plutselig skjedde igjen begynnelsen av november i år! Det utartet seg på samme måte som i oktober i fjor. Det kjennes ut som om halsen er tett og at det er noe der. Ikke nødvendigvis en klump, men noe svært plagsomt. Jeg forsøker å ikke kremte for å ikke irritere slimhinnene, men det virker ikke som det å ikke gjøre noe hjelper heller. Forrige uke mistet jeg stemmen i flere dager. Våkner om morgenen at halsen er veldig tørr og sår, noe den også er utover dagen. Når jeg spiser lindrer det plagene, men blir verre rett etterpå. Luftveiene kjennes litt trange ut, da jeg til slutt uansett må hoste fordi det er trangt (?). Dette begynner å bli svæært plagsomt! Var på mandag hos ØNH-spesialist (som jeg også var hos i fjor). Han kikket ned i svelget mitt med scop, og sier alt er normalt. Han mener det er muskulært. Men denne legen lot meg ikke komme til ordet, så jeg dro hjem, egentlig med mange spørsmål. Som feks: Vil dette går over? Kan det være et halsvirus? Er det noe jeg kan gjøre for at det kan forsvinne? Dette er svært hemmende og går ut over livskvaliteten min. Blir attpåtil redd og deprimert. Ønsker et seriøst svar.

Svar

Hei
Plagene som du beskriver kan, som du selv sier, stemme godt overens med "globulus fornemmelse", men svie, tap av stemme, tørrhet og sårhet får meg til tenke på andre mulige årsaker, som bør utelukkes.
Du har allerede utelukket strukturelle og infeksiøse årsaker i halssvelget hos ØNH legen. Det neste du kan forsøke er en kur med noe som heter protonpumpe-inhibitor/PPI (som f.eks. Nexium, Somac el.l.) i 8 uker for å se om det bedres. Dette kan gjøres i regi av fastlegen. Dersom det har effekt, så bør du vurderes av en "gastroenterolog" mtp. "reflux (sure oppstøt)" eller spiserørssykdom. De vanligste undersøkelsene er "gastroskopi" (undersøkelse av spiserør/magesekk, "dynamisk svelgrøntgen" (for å sjekke spiserørsbevegelse m.m.) og evt. manometri (trykkmåling) og pH-måling (måling av surhetsgrad i spiserør). Om ikke det leder noen vei, så bør en vurdere en søvnregistrering mtp. bl.a. snorking.
Det virker derimot lite sannsynlig at disse plagene skyldes et halsvirus, da en ofte har tilleggssymptomer og at sykdommen ofte er tidsbegrenset. Mest sannsynlig så ville også ØNH legen ha sett noe som kunne indikere det
Om en utelukker de årsakene som jeg har nevnt over, så er det sannsynlig at du har "globus fornemmelse". Da kan jeg i allefall berolige deg med at det er helt ufarlig, at det oftest forsvinner eller bedres med tiden og at det finnes behandling som har vist seg å ha god effekt hos svært mange. Hvilken behandling en skal forsøke må du diskutere med din fastlege.
Håper det var svar på dine spørsmål og at de kan hjelpe deg videre!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-