Søvnapné

Søvnapné er en tilstand som kjennetegnes av snorking og pustestopp. Symptomer kan være at man føler seg trøtt og utmattet på dagtid, eller at man sliter med dårlig konsentrasjonsevne.

SNORKING OG PUSTESTOPP: Myk gane og drøvel forhindrer fri pust, og forårsaker pustestopp i flere sekunder. Dette er søvnapne. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
SNORKING OG PUSTESTOPP: Myk gane og drøvel forhindrer fri pust, og forårsaker pustestopp i flere sekunder. Dette er søvnapne. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Søvnapné er en vanlig tilstand hos menn og kvinner hvor søvn blir avbrutt av at man ikke får puste. Søvnapné kan føre til mange andre komplikasjoner hvis det ikke blir behandlet. Søvnapné, eller pustestans under søvn, er det vanlige ordet for obstruktiv søvnapné hos voksne.

ieiee

LES OGSÅ: Snorking kan være søvnapné

HVA SKJER I KROPPEN? Ganen og drøvelen skaper problemer for frie luftveier. Pustestopp varer i flere sekunder om gangen. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
HVA SKJER I KROPPEN? Ganen og drøvelen skaper problemer for frie luftveier. Pustestopp varer i flere sekunder om gangen. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Hva er søvnapné?

Hos folk med søvnapné, opplever man at de øvre luftveiene stenger for luftpassasje. Når dette skjer, prøver personen fremdeles å puste, men obstruksjonen i luftveien stanser pusting i flere sekunder. Når dette skjer, får man lavt oksygen og høyt karbondioksid innhold i blodet som igjen kan føre til nedsatt kognitiv funksjon, økt dødelighet og hjerte-karsykdommer.

Det varierer fra pasient til pasient hvor lang tid det tar før man får bivirkninger fra apné episodene.

LES OGSÅ: Hva er normal pust?

Risikofaktorer og årsaker

Det er mange risikofaktorer og årsaker til søvnapné. De viktigste er:

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Hvor vanlig er søvnapné?

Søvnapné i større eller mindre grad forekommer hos så mye som rundt 24% av befolkningen i Norge. Det er mye som tyder på at søvnapné er arvelig, men de bestemte genene har ikke blitt funnet enda. Det er særlig gener i og rundt hodeskalle og bløtvev i munnhulen og halsen som er interessante, men også gener rundt arvelighet av andre risikofaktorer og gener som kan ha en innvirkning på dette som vi ikke vet om enda.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

Symptomer på søvnapné

Symptomer på søvnapné er:

Kan det være noe annet?

Differensialdiagnoser inkluderer snorking uten obstruksjon, feil i døgnrytmen, periodiske ekstremitet bevegelser, sentral søvnapné, og sykdommer i luftveiene, eller en kombinasjon av en eller flere av disse.

For folk som vesentlig kommer inn og sier at de opplever at de våkner om natten av at de har en fornemmelse av å kveles, eller bare våkner brått og gisper, ser man også etter om de har refluks eller om de puster inn spytt, mavesyre, eller slim i luftveiene om natten, såkalt aspirering.

For lite søvn? Slik påvirker det kroppen din

For lite søvn? Slik påvirker det kroppen din

Når bør man oppsøke lege?

Man bør oppsøke lege hvis man har symptomer som nevnt over, eller hvis ektefelle, barn eller partner merker at man slutter å puste i lange perioder.

LES OGSÅ: Hva er normal puls?

Hvordan stilles diagnosen søvnapné?

Diagnose stilles ved en undersøkelse av lege og så polysomnografi, eller søvnregistrering. Dette kan gjøres hjemme med et lite, bærbart apparat, eller på sykehus med en litt mer avansert versjon av søvnregistrering.

For å få stilt diagnosen søvnapné må man observere minst fem pustestopp per time som må vare i minst 10 sekunder. Man sjekker også det som kalles oksygenmetning, det vil si hvor mye oksygen det er i blodet, og denne verdien må synke med minst 4% i tillegg til de andre to kriteriene.

Legenes 16 råd for bedre søvn

CPAP: Dette hjelpemidlet skaper et lufttrykk som holder luftveiene åpne.
CPAP: Dette hjelpemidlet skaper et lufttrykk som holder luftveiene åpne. Vis mer

Behandling av søvnapné

Behandling avhenger av graden søvnapné man har. Noen trenger bare en skinne, en tannbøyle som holder underkjeven fremme mens man sover. Andre trenger CPAP-behandling som er en bærbar kompressor tilknyttet en maske som går over munnen og/eller nesen. Kompressoren lager et lufttrykk som holder luftveiene åpne. Noen pasienter trenger kirurgiske inngrep, og for mange må man også gå ned i vekt som en del av behandlingen.

Øre, nese, hals spesialisten svarer: - Jeg har vansker med å bruke CPAP

Prognose - hvordan vil det gå videre?

Søvnapné er en kronisk og livslang sykdom som trenger langvarig oppsyn, ofte av flere spesialister og fastleger. Målet med behandling er å redusere apné episoder, og holde blodoksygen nivået normalt hele natten.

Ubehandlet kan søvnapné føre til nedsatt mentaltilstand, øket sjanse for bilulykker når man er trett, ulykker av samme grunn, men også metabolsk syndrom , diabetes, hjerte-kar sykdommer, leverproblemer og øket risiko for tidlig død.

Behandlet søvnapné har en god prognose for et normalt livsløp, men uten behandling er dødeligheten hos de som har alvorlig søvnapné, definert som over 30 apné episoder per time, 2-3 ganger høyere enn folk uten søvnapné.

Her kan du også lese mer om søvnapne:
- Sovnapne.no
- Uptodate (engelsk)

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder: 1) Uptodate 2) Uptodate.com