Snorking kan være søvnapné

Snorking er veldig vanlig, men noen ganger er det ikke bare partneren det går utover, men din egen søvnkvalitet. Det kan være et tegn på søvnapné.

Snorking: Mange sliter med snorkeproblemer. Foto: NTB Scanpix
Snorking: Mange sliter med snorkeproblemer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Å snorke når man sover er ikke uvanlig, men for noen kan det bli et problem. Snorking kan føre til pustepauser (søvnapné), og det kan gi nedsatt søvnkvalitet med oppvåkninger og påfølgende tretthet på dagtid.

Snorking vil medføre vibrasjoner i svelg og irritasjon i slimhinner. Snorking i mild form gir ingen plager, men økende grad vil påvirke søvnarkitekturen til den det gjelder, og til de som eventuelt ligger ved siden av, sier Mads Moxness, lommelege og spesialist i øre-nese-halssykdommer ved Aleris i Trondheim.

LES OGSÅ: Syv misforståelser om søvn

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Hva er søvnapné?

Søvnapné er en sykdom hvor man kan få pustestopp som varer i mer enn 10 sekunder når man sover. Korte pustepauser er vanlig, men varighet og antall kan være et tegn på sykdom.

– Dersom man har dagplager i form av uttalt tretthet, samt at partner opplyser om forekomst av lengre pustepauser, bør man få utført søvnregistrering ved søvnklinikk.

Søvnapné behandles hovesakelig med en overtrykksmaske om natten, en såkalt CPAP-maskin. Den overvåker trykket i luftveiene, og når det faller og luftveiene nærmer seg kollaps, vil den sørge for at luftveistrykket forblir normalt uten kollaps.

– En søvnapneskinne trekker underkjeven frem, slik at man oppnår større klaring i det trange rommet bak tungeroten Trykkmotstanden går ned, og antall pustepauser kan bli mindre. Vekttap vil hos de fleste også bidra til å redusere pustepauser om natten, sier Moxness.

LES OGSÅ: Snorking kan forårsakes av stor falsk mandel

Menn snorker mer: Mange kvinner plages av partnerens snorking Foto: NTB Scanpix
Menn snorker mer: Mange kvinner plages av partnerens snorking Foto: NTB Scanpix Vis mer

Les også: De tre vanligste årsakene til søvnproblemer

Spesialist i øre-nese-halssykdommer: Mads Moxness Foto: Privat
Spesialist i øre-nese-halssykdommer: Mads Moxness Foto: Privat Vis mer

Behandlingsmetoder for snorking

Dersom man er mye plaget med snorking, vil vekttap ofte kunne redusere plagene. Moderate vekttap på 4-8 kg vil kunne ha rimelig stor effekt på frekvens og volum av snorkingen, ifølge Moxness.

– Man slutter ikke å snorke selv om man går ned i vekt, men volumet reduseres. Snorkeskinner (søvnapneskinner) tilpasset hos tannlege kan være effektivt. Noen har effekt av snorkeoperasjoner, men man må forvente et relativt stort tilbakefall hos de som blir operert.

Les også: Tørrhoste og slimhoste

Kirurgi for snorking

Vanlige behandlingsmetoder for snorking er: Funksjonell nesekirurgi, operasjoner på falsk mandel eller fjerning av halsmandlene.

– Operasjon på bløt gane, kalt ganeplastikk, har vist seg å ha liten effekt på snorking hos flertallet av pasienter, sier Niels Christian Stenklev, spesialist i øre-nese-halssykdommer ved Volvat i Tromsø.

Mistanke om søvnapnésyndrom bør føre til utredning og eventuelt behandling, dersom diagnosen bekreftes. Snorking uten pustepauser krever annen behandling.

– Snorking hos voksne uten pustestopp gir vanligvis ikke rett til behandling i det offentlige helsevesenet, men ved enklere tilstander som gir tranghet i nese eller øvre luftveier, vil det noen ganger være aktuelt med korrigerende kirurgi eller annen behandling, sier Stenklev.

Spesialist i øre-nese-halssykdommer: Niels Christian Stenklev Foto: Privat
Spesialist i øre-nese-halssykdommer: Niels Christian Stenklev Foto: Privat Vis mer

Les også: Skjev neseskillevegg

Snorker menn mer enn kvinner?

Man hører ofte at det er kvinner som klager på at mannen snorker, men er det faktisk slik at menn snorker mer enn kvinner?

– Ja, det er vanligere med snorking blant menn. Årsaken er ikke fullstendig kartlagt, men hormonelle og anatomiske forhold i øvre luftveier antas å spille en rolle, sier Stenklev.

Stenklev mener at også kulturelle forhold kan spille inn, der rapportering og behandlingssøkende atferd kanskje vil vise dominans av mannlige snorkere.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-