Kronisk bihulebetennelse med nesepolypper

Spørsmål

Jeg har en lang historie med store plager med øre, bihuler, hode. Første gang jeg var hos ØNH lege, så var legen rystet. Alle hulrom var fylt med polypper. Jeg Var fryktelig sliten, mye hodepine, trøtt og hadde øresus/hodesus. Operasjon i Kirkenes i 2014. Ettersom de ikke kom inn dit de ville, så henviste de meg til Lovisenberg. Operasjon der nå i høst. Etterkontroll hos ØNH noen måneder etterpå. Alt så flott ut ifølge legen. Altså vellykket! Men det føles ikke sånn nå. Vet ikke hvordan det kan forklares. Men føler at det sitter noe langt oppi nesa. Drar det inn, og snøfter og snyter meg. Noe kommer ut, mens noe bare er der og irriterer. Kan polyppene ha kommet tilbake allerede nå? Skal forsåvidt på by kontroll om ett par uker. MEN her kommer det som bekymrer meg mest. Øresus, som kan kjennes som sus fra inni hodet. Det er vond sus. Syns det verker både i hode og tinning. Plagene sitter på venstre side. Har dott følelse, kan ikke utligne. Plutselig kan jeg få en stor trykkfølelse i øret. Blir helt tett. det er skummelt, blir redd. Og jeg kjenner meg litt svimmel. Det varer bare noen sekunder. Får dette ca to ganger i uka. Ønh legen, vil ikke høre noe særlig på meg og redselen jeg har. Hun har testet hørsel, og jeg hører dårlig på øret. Har fått høreapparat. Ikke blitt komfortabel med å bruke dette enda. Syns ikke det hjelper på susen. Blir sliten av å bruke det. Har tinnitus (vært hos spesialist, grad 2). Kan dårlig hørsel/tinnitus og bihuleproblemer skape så mye trøbbel? Jeg klarer ikke slå meg til ro med det. Jeg tenker stadig på om jeg kan ha svulst? Om det er noe farlig. Trange blodårer? Trange kanaler? Har hatt 2 ansiktslammelse på v. Siden i 2011 og i 2012. Hvorfor? Var til full utredning m innleggelse. MR av hode, spinalprøve (eller hva det heter?). De så ingenting, og vet enda ikke hvorfor dette skjedde. Har også tatt røngten av tinningen. De sa da at jeg hadde hovne betente «kanaler». Vet ikke mine arme råd lenger.

Kvinne 44
Svar

Hei

Takk for utfyllende sykehistorie, dog jeg skulle likt å stille deg noen flere spørsmål.

Det hele begynte altså med ansiktslammelse i 2011 og 2012. Du ble grundig utredet ved nevrologisk avdeling, de kunne ikke finne årsaken, og jeg antar at de behandlet deg med steroider (Prednisolon) begge gangene. Deretter ble du utredet og behandlet for kronisk bihulebetennelse i 2014, hvor en fant mengder med polypper. Igjen ble du bihuleoperert høsten 2017. I etterkant har det igjen tettet seg i nese/bihuler i tillegg til at du har øresus, dottfølelse, og nedsatt hørsel på venstre side.

Her følger noen spørsmål; Har du hatt astma hele livet (du bruker Flutide), eller er det noe du fikk som voksen? Når du var innlagt med ansiktlammelse, hadde du ingen andre plager eller hadde du andre symptomer (f.eks. feber, nattesvette, slapphet, vekttap, leddsmerter, hoste, kortpustethet el.l)? Har hørselen gradvis blitt redusert over mange år, eller har den kommet relativt raskt de siste årene?

Dersom svarene dine er utelukkende fortykket og understreket, så bør du utredes mtp "autoimmun sykdom". 

Autoimmun sykdom kan forklares enkelt med at en persons immunforsvar begynner å "angripe"  egne celler og vev. Det kan gi symptomer/plager ulike steder i kroppen avhengig av hva immunforsvaret "angriper". I ditt tilfelle, så tenker jeg først og fremst på noe som heter Churg-Strauss syndrom. Dette er en svært sjelden tilstand, så det er høyst usannsynlig at du lider av det.

Hvis svarene ikke er fortykket og understreket, så kan det tenkes at du har en form for migrene, men det er visse kriterier som må være oppfylt for å få den diagnosen (episodisk hodepine som varer i 4-72 timer med 2 av disse 4 kriteriene; ensidig smerte, pulserende smerte, forverrelse ved bevegelse, moderat til sterk hodepine, samt en av følgende; kvalme, oppkast, lysskyhet, lydoverfølsomhet).

Det kan også tenkes at du igjen har fått nesepolypper. Dette kan kanskje forklare dottfølelse/trykkfølelse i øret og hodepine, men det er da vanskelig å se en sammenheng mellom alle dine symptomer om så skulle være tilfelle.

Som du sikkert skjønner, så er det vanskelig å si om alt henger sammen, eller om det er separate årsaker til dine plager. 

Forsøk å ikke tenk det verste, da det særdeles sjeldent er noe "farlig" bakenforliggende.

Oppsøk din fastlege dersom plagene tiltar, men hvis ikke, så tenker jeg at du trygt kan vente til neste kontroll hos ØNH lege.

Lykke til og god bedring!