Kronisk bihulebetennelse med eller uten nesepolypper

Spørsmål

Hei.
Jeg er en kvinne på 45 år som har vært fri for luktesans i over ni år, som følge av middallergi og konstant tett/snørrete nese. Under et svangerskap for 9 år siden ble jeg frarådet av min lege å bruke allergimedisin. Med middallergi ble jo dette et mareritt for meg, fordi jeg hver natt våknet av kraftige nyseanfall, etterfulgt av masse snørrproduksjon i nesen. Slimhinner som hovnet opp og en nese ble "helt forstyrret" i løpet av disse nesten uutholdelige månedene! Etterhvert mistet jeg også luktesansen, og jeg har enda ikke luktet min sønn som nå er blitt 9 år. Jeg spiser allergitabletter (Kestine) hver kveld, tar nasonex nesespray hver dag og zymbikort astmamedisin. Plages enormt mye med tett nese, og tykt snørr. Noen ganger blir jeg så tett at jeg ikke får til å føre en samtale. Har tenkt at så lenge jeg er allergisk så vil jeg ha disse plagene, eller? Har tidligere vært operert 2 ganger for polypper, men det hjalp ikke. Kan det tenkes at jeg har utviklet en kronisk bihulebetennelse? Kan dette behandles? Og...vil jeg noen gang få luktesansen tilbake, tror du? Vennlig hilsen en fortvilet dame.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Dersom du tidligere har blitt operert for nesepolypper, så har du allerede en kronisk bihulebetennelse. Kronisk bihulebetennelse kommer med og uten nesepolypper, og de som utvikler polypper har mer besvær med nesetetthet og sekresjon baktil i nesesvelget. Den vanlige behandlingen er kortison i korte perioder som tabletter (gjerne 40 mg daglig i 6-10 dager) gjentatt etter 4 uker, opptil fire runder årlig. I tillegg gis ofte kortisonspray i nesen. Dersom dette ikke har nevneverdig effekt etter noen måneder vil man ofte ta ny CT røntgen for å vurdere nytten av bihuleoperasjon. Du kan i første omgang forsøke å bytte ut nasonex med flutide dråper (viktig at det er dråper og ikke spray) over 8-12 uker, samt be legen om å gi deg en kortisonkur i tablettsform som anført over. Lykke til videre!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-