Endret luktesans-dysosmi

Spørsmål

Hei hei.
Jeg er en mann på 43 år.
I 3-4 måneder har jeg hatt lukten av metall, rustent jern, blod eller rå lever i nesen. Det har også gått sterkt ut over smaken..
Jeg har browset nettet etter svar uten å finne svar. Det jeg finner er mange med det samme problemet.

Det finnes tydelig vis mange "sykdommer" der vond lukt og smak ett av symptomene. De aller fleste har andre symptomer.

Jeg føler meg ellers frisk. Ingen tett eller rennende nese, Ingen magesmerter eller annet ubehag.

I de siste dagene har jeg kjent en sterk intens citrus lukt. Først i noen minutter før jeg i går begynte å kjenne den hele tiden. Lukten blir bare sterkere.. Jeg klarer ikke spise noe med smak, drikker kun vann. Jeg har det siste døgnet brukt en del tid på do pga dårlig mage.

På de siste 2 månedene (Siden jeg begynte å gå på vekta) har jeg mistet 11 kilo. Jeg bruker å veie rundt 110 Kg. Nå er jeg nede i 99 Kg og fremdeles synkende.
Årsaken er at jeg ikke klarer å spise..

Legen min tror ikke helt på det jeg sier. Hun sier det jeg finner på nett kun er tøv. Jeg har ikke Heliobakter. Alle mine blodprøver og avførings prøver var negative.

Jeg måtte kreve å å bli sendt til øre, nese hals.

Det skulle hun gjøre. Det jeg fikk var innkalling til gastroskopi.

Vet ikke helt om jeg klarer dette mer. Blir bare verre og verre. Og jeg blir bare svakere og svakere..

Les det jeg har skrevet her: http://forum.kvinneguiden.no/topic/1054125-det-stinker-og-smaker-vondt-hele-tiden/?page=1

Svar

Hei!

Endret luktesans (dysosmi) eller helt bortfall av luktesans (anosmi) skal alltid avstedkomme en undersøkelse av nesekavitet og luftveier hos spesialist dersom det ikke er åpenbare og kortvarige forklaringer tilstede (som forkjølelse, kjent tilstand med nesepolypper, influensa o.l). Man vil vanligvis begynne med en skopi av nesekaviteten med en optikk, der man får rimelig god oversikt over nesens anatomi og eventuelle avvik fra normen. Dersom man ikke finner fornuftige forklaringer etter en slik undersøkelse, er det naturlig å ta en MR undersøkelse av hjernen, og da i sær se nærmere på hjernens luktsenter som sitter direkte over luktspalten i nesen, det olfaktoriske organ. En sjelden gang kan man finne forandringer i hjernen som årsak til plagene. De aller fleste tilfeller av dysosmi sitter likevel i selve nesen. Tilstanden som ofte kalles ozena vil ofte medføre en lukt fra nesen som også omgivelsene vil reagere på. Dette er en betennelsestilstand i slimhinnene i nesekaviteten der de skaller av og blir liggende i nesen og gi opphav til vond lukt. Noen kan ha effekt av kortisonholdige nesespray, mens andre ikke vil ha effekt. Mitt råd er altså først å få en undersøkelse hos spesialist, dernest vurdere billeddiagnostikk i form av en MR undersøkelse av hodet. I mellomtiden bør du vurdere å forsøke med rhinoil, en sesamolje som smørgjør slimhinnene godt, denne fås på apotek uten resept. Lykke til videre!