Dysfunksjonell luktesans - parosmi

Spørsmål

Har i over halvannet år vært plaget med det jeg har googlet fram til som parosmi. Vet ikke når og hvordan det oppstod. Er i perioder svært plaget av det jeg vil beskrive som eksoslukt. Har kommet frem til at det alltid kommer når det kommer en fremmed lukt i rommet, enten det er kaffe eller duftlys eller svettelukt osv.. Har det aldri ute i frisk luft. Da jeg jobber i butikk, er dette til tider så plagsomt at jeg er ekstremt sliten etter endt arbeidsdag. Må ofte nesten holde pusten på den timelange bussturen hjem. Legen min har aldri hørt om det, og sier at det må være så sjeldent at det ikke er vits i å henvise meg videre. Jeg er desperat, og må snakke med noen som kan hjelpe meg, enten med å behandle det, eller gi meg teknikker for hvordan jeg kan redusere det. Nå begynner det å ødelegge livskvaliteten min. Hvor kan jeg henvende meg??

Svar

Hei
Parosmi er nok det rette ordet for å beskrive dine plager. Det kan være mange årsaker til dette, men det vanligste er at det oppstår ifm tap av luktesans etter en hodeskade, allergi eller infeksjon i de øvre luftveier. Andre sjeldnere årsaker kan være nesepolypper, røyking, kjemikalier, bivirkning av medisiner eller enda sjeldnere som resultat av psykiatrisk lidelse, nevrologisk sykdom, autoimmun sykdom eller kreft. Som regel så blir det bedre av seg selv etter en stund, men for enkelte så kan det vare i noen år. I og med at du har vært plaget i halvannet år allerede, så anbefaler jeg deg å gå tilbake til din fastlege og spørre om du kan bli henvist til en ØNH spesialist i første omgang. Der kan de undersøke dine øvre luftveier og spesielt din neseslimhinne. Enkelte ØNH spesialister har også et panel med dufter som du kan lukte på, for å se om du gjenkjenner dem eller om du har nedsatt luktesans. Allergitester og andre blodprøver kan også tas som et ledd i utredningen. Dersom de ikke finner noen åpenbar årsak, så går det likevel an å forsøke reseptbelagt nesespray i en perioder for å se om det bedrer seg. Om ikke det hjelper så er det vanlig at en blir henvist for en MR undersøkelse av hodet/bihuler for å utelukke annen bakenforliggende årsak. Håper dette var til hjelp! Lykke til!