Postnasalt drypp

Spørsmål

Håper du har en god dag og kan gi noen supre råd:

Tilnærmet kronisk postnasalt drypp reduserer livskvaliteten min. Har vært plaget siden 2004, men lidelsene blir stadig verre og mer langvarige. Slimet er blankt/hvitt. Periodevis (inntil 1,5 mnd sammenhengende) forhindrer plagene meg å falle i søvn (jeg må svelge eller harke med under ett minutts mellomrom). Søvnmangelen medfører naturligvis problemer med å fungere i hverdagen, både yrkesliv og samliv er truet. Kun Imovane får meg til å sovne.

Trolig lider jeg av vasomotorisk rhinitt. Plagene later til å utløses av kaldt og rått vær, samt temperaturendringer (trekk).
I tillegg vurderer jeg LPR (Stille reflux) som mulig syndebukk. Delvis fordi symptomene matcher bra, fordi jeg ikke har allergi (er testet grundig), og fordi kortisonnesespray ikke har effekt.

Utprøvde tiltak:
-Testet for allergier hos ØNH-spesialist. Ingen påviste allergier.
-Tre ulike slag av slimløsende brustabletter, uten hell.
- Proaktiv bruk av tran og div vitaminer.
-To typer kortisonnesespray, uten effekt.
- Daglig bruk av saltvannsspray og såkalt «neshorn», uten hell.
- Pepcid, Gaviscon og Zantac for å nøytralisere magesyre. Går nå på Somac.
- Undersøkt for bihulebetennelse, men ingen funn.
- Avventer time for CT-scan.
- Allergimedisin uten hell.

Som barn blødde jeg hyppig neseblod og hadde ofte ørebetennelse. Jeg snuser, men forsøker å moderere bruken.

Jeg henvender meg til deg for råd rundt strategi i fremtidige møter med leger. Møtene er knappe, og man hives jo ofte ut døra omtrent før man har satt seg ned. Kjekt å vite hvor man bør sette inn støtet.

Med tanke på plager og historikk - Hva er ditt syn på følgende årsaker/behandlingsformer:
- Polypper
- Mandler
- skjev nesevegg
- Antibiotika
- Steroider
- Endoscopic vidian neurectomy
- Submucus resection (with or without outfracture)
- Cryotherapy
- Laser cauterization
- Electrocauterization
- Turbinectomy
- Mucotomy

Vennlig hilsen Mann (26)
:-)

Svar

Hei!

Rhinitter, altså slimhinnebetennelser i nese og bihuler, kureres ikke av kirurgiske tiltak. Dersom man i hovedsak har sliming bakover i halsen som et hovedproblem bør man forsøke å finne en medikamentell behandling som er effektiv. Kirurgi vil lette plager der man har en anatomisk struktur som enten er tilkommet (nesepolyppose som ikke responderer på medisin) eller forstørrede nesemuslinger (det du nevner turbinektomi, cryoterapi, kauterisering, submucøs resekesjon retter seg alle mot å redusere nesemuslinger), eller korrigere skjeve neseskillevegger. Disse vil vanligvis ikke medføre noen bedring i slimhinnefunksjonen i nesen. Dersom man har en kronisk rhinosinusitt med nesepolyppose så kan man i tillegg også ha mye sliming bakover i svelget, men hovedbesværet vil ofte alltid være tetthet i nesen hos disse pasientene. En CT røntgen, som jeg forstår at du skal til, vil kunne gi informasjon om du har noen av disse tilstandene. Kortison kan være effektivt, men man må da ofte kombinere en nesekortisonspray over minst 6 uker, samt ofte samtidig behandling med kortison i tablettform, ofte 40-60 mg gitt daglig i 3-6 dager, for så å bli gjentatt etter noen uker. Du kan snakke med fastlegen eller ønh legen om dette, men avvent gjerne til CT bihule svaret foreligger. Lykke til!