Plagsom sekresjon i nesesvelget

Spørsmål

Jeg sliter med brekninger når jeg trener, tidlig på morgenen, og hvis jeg er litt nervøs. Under fysisk anstrengelse renner lett nesen og jeg må snyte meg ofte. Det føles på en måte som om jeg får snørr i halsen, og ikke klarer å svelge det vekk (selv om jeg snyter meg). Dette fører til brekninger (men kaster ikke opp), og jeg må harke og spytte veldig for å få slimet/snørret vekk. Men det hjelper bare noen få sekunder. Dette fører til at jeg har vanskeligheter med å prate under fysisk anstrengelse, og begynner å brekke meg. Følelsen blir verre og verre dess hardere anstrengelsen er, men starter selv ved relativ lett anstrengelse.

Har også ofte samme følelsen like etter jeg har våknet, som varer til litt utpå morgenen. Men da er det kke like ille som under anstrengelse.
Samme følelsen får jeg og dersom jeg er litt nervøs og skal prate foran folk. (jeg arbeider som lærer). Men klarer å unngå brekninger dersom jeg harker opp snørret/slimet i stedet. Men dette er jo ikke særlig hyggelig eller artig.

Brekningen under anstrengelse startet da jeg gikk på videregående i 99. Følelsen på morgenen og under forelesning tror jeg kom i 2006. Etter dette har det vært slik. Jeg har vært hos ønh spesialist og fjernet mandlene for 3 år siden uten at dette har hjulpet. Sjekket også magesekken da med et slangekamera. Den gangen la jeg vekt på at jeg følte det som en klump i halsen og at det var der problemet lå. Men har kjent bedre etter, og lurer på om problemet kan ligge lenger oppe i forbindelse med nesen. Men dette er litt vanskelig å kjenne.

Blør i perioder neseblod. Da hender det at jeg får blodet ned i halsen, og får den samme følelsen som jeg har beskrevet over. Dette med neseblod er ikke noe stort problem.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg skjønner godt at du plages, og det er en viss mulighet for at du kan ha en form for bakre sekresjon, der sekret fra slimhinnene i nese og bihuler har endret konsistens og gir besvær fra nesesvelget. Du produserer mange desiliter slim her daglig og dette fraktes bakover mot svelget der det forsvinner videre ned i tarmsystemet. Fremmede partikler, virus o.l fraktes effektivt vekk og uskadeliggjøres. Dersom man har en inflammasjon i bihulene kan dette også gi denne formen for bakre sekresjon. Tilførsel av saltvann daglig kan effektivt redusere plagene, i noen tilfeller må man også ha spesifikk behandling ofte med nesespray som inneholder kortison. Dette må fås på resept hos legen. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-