Menieres sykdom?

Spørsmål

Jeg fikk diagnosen hyperacusis i 2010 pga noen lyder er smertefulle og har hatt det sånn hele livet (medfødt), har litt redusert hørsel i høyre øre. Har hatt mye øresus de siste 3 årene, mest i høyre øre men også venstre. Jan 2011 fikk jeg en kraftig øvre luftv.infeksjon, dotter/trykk og smerter i ørene. CRP var fin og jeg hadde ingen væske eller voks i ørene. Jeg ble frisk men ikke dotten i høyre øre og jeg har siden da hatt daglig øresus. Noen mnd senere ble jeg kjempe svimmel, både rotorisk og nautisk, kvalm, ekstra lyd- og lyssensitiv, leamus/vibrering i høyre øre og konstant øresus. Sykemeldt og hastetime hos ØNH, ingen funn. MR, ingen funn. Jeg holdt på å bli bedre men ble dårligere igjen under MR (garantert av støy i MR), og fikk aura og hodepine som varte i 3 døgn. Jeg ble bra etter 1 mnd og legen sa at det sikkert kom av stress, noe jeg hadde opplevd den siste tiden. ØNH fant ingen grunn til dotten i øret, fint trykk og kalorisk test var ok, ingen funn 3 mnd senere hos ØNH. Jeg har ennå konstant dott, daglig øresus og leamus, men sjeldnere leamus de siste mnd. Jeg blir svimmel av Valsalvas manøver og det hjelper aldri på dotten, den blir bare midlertidig større. Får smerter og større dott i fly og tog i tunneler.

Jeg tok Nasonex i 3 mnd pga kanskje tett øretrompet, og var da konstant forkjølet, mye neseblod og to bihulebet. Jeg syns at den hjalp litt på dotten og øresusen, men orket ikke fortsette pga bivirkningene.

I løpet av disse 3 årene (mest det siste året) har jeg også ukentlige anfall hvor dotten blir større så hørselen blir borte, får øresus som er veldig høy og litt svimmel, men det varer bare i ca 5-20 sekunder. Dette kommer når jeg utsettes for høye lyder eller stress. 3 ganger har anfallene vært mye kraftigere så jeg har blitt redd, og da har de vart i ca 5-10 min. ØNH sa ikke noe på dette, heller ikke fastlege. Jeg er lei dotten og disse anfallene, men er redd for å ikke få noe hjelp siden de ikke vet hva dette er. Vet du?

Takk for svar!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Varierende grader av hørselstap og dottfornemmelse på en side, som sammenfaller med svimmelhet og øresus, kalles gjerne for Menieres sykdom. Det klassiske bildet er en triade av symptomer der ofte svimmelhet er framtredende, dernest øresus og dottfølelse samt redusert hørsel. Vanligvis vil hørselen normaliseres til å begynne med men etterhvert vil man ofte ha et visst hørselstap på den affiserte siden. Meniere skyldes en overproduksjon av væske i det indre øret, og følgelig får man symptomer nettopp fra de organer som ligger der, sneglehuset (hørselsorganet) og balanseapparatet. Noen har effekt av vanndrivende midler tatt i lav dose (furosemid 20-40 mg annenhver dag), andre kan ha effekt av å legge et dren i trommehinnen på den ene siden. Tilstanden kan opptre i perioder, ofte vil svimmelhet kunne brenne ut, mens hørselstapet ofte består. Det er noe usikkert fortsatt om du har Meniere ut fra det du skriver, men jeg ville ha gjentatt en hørselstest om en viss tid, for eksempel ett år fram i tid, eller raskere dersom du får nye anfall. Det er typisk at stress kan utløse anfall av Meniere, stressmestring er derfor et viktig element i behandlingen. Det finnes en del avslapningsøvelser som man kan få informasjon om hos psykolog, evt henvende seg til hørselshemmedes landsforbund som også har en god del informasjon om Meineres. Lykke til videre!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn