Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kortisonnesespray og neseblødning

Spørsmål

Jeg har nylig fått påvist allergi mot ulike pollen og midd, etter å ha vært plaget med tett nese lenge. Av fastlegen fikk jeg resept på Zyrtec samt en nesespray med kortison, Avamyst. Jeg ønsket å prøve med bare nesespray først, siden jeg tenker at lokalbehandling er best om man ikke MÅ ta tabletter, og det er jo kjedelig å måtte ta allergitabletter året rundt når jeg kanskje trenger det enda mer i pollensesongen. Etter noen dager fungerte nesesprayen veldig bra, og jeg var ikke tett i lenger (fantastisk) - men etter ca 1 uke ble jeg plaget med neseblod og hadde flere små neseblødninger daglig. Det står at dette er en vanlig bivirkning, men det er jo også plagsomt, og jeg har en jobb der dette er veldig sjenerende. Jeg sluttet derfor med nesesprayen og neseblødningene ble gradvis borte etter noen dager. Jeg har fortsatt ikke blitt tett i nesen igjen. Nå lurer jeg på hva som er best videre - fortsette med Avamyst som før og håpe at neseblodet slutter etter hvert (vet ikke om det er sannsynlig?), ta Avamyst av og til for å holde ved like behandlingen, prøve en allerginesespray uten kortison, eller bare ta tablettene uten nesespray? Er usikker på om sistnevnte vil virke tilstrekkelig, og har som sagt ikke så lyst til å ta allergitabletter året rundt. Hadde jo ellers kjempegod effekt av nesesprayen. Har du noen anbefaling ift. hva som vil være best? Er ellers frisk og rask.

Kvinne
Svar

Hei

Neseblødning ved bruk av nesespray med kortison er en vanlig bivirkning både pga uttørring av slimhinnen og feil bruk. I mange tilfeller er neseblødning forbigående, spesielt dersom du er flink til å skylle/spraye nesen med saltvann regelmessig og bruke en fuktighetsbevarende salve/olje. Når det gjelder feil bruk, så er det mange som ikke stikker tuten av sprayflasken langt nok inn i nesen. Tuten skal også peke skrått opp og skrått ut til siden. På den måten unngår en å treffe neseskilleveggen i det området hvor de fleste neseblødningene oppstår.

I og med at du fortsatt ikke er blitt tett i nesen etter at du sluttet, så kan du selvsagt forsøke å ta Avamys av og til for å holde det ved like, men de fleste må ta det relativt regelmessig for å opprettholde ønsket effekt.

Dersom nesetetthet er det eneste symptomet og du oppnår god nok effekt av nesespray, så er det ikke nødvendig å ta allergitablett i tillegg. Det er også, som du selv sier, lite sannsynlig at tabletter alene hjelper tilstrekkelig mot nesetetthet.


Nå som du ikke er plaget med tetthet, så kan det være tilstrekkelig å spraye/skylle med saltvann regelmessig, samt bruke ren allerginesespray. Dersom det viser seg å ikke være godt nok, så går du tilbake til å bruke kortisonspray til du oppnår god nok effekt for så å trappe ned til lavest mulig vedlikeholdsbehandling. Dersom neseblødning blir et vedvarende problem, så vil jeg anbale å få en klinisk vurdering hos en ØNH lege.

Ønsker deg lykke til!