Forverring av øresusen

Spørsmål

Hei

Jeg har hatt mild øresus hele livet som ikke har plaget meg i særlig grad. Etter en periode med stress knyttet til oppussing og flytting, og deretter en mild forkjølelse (dotter i ørene, nedsatt hørsel, tette luftveier, neseblod, "normal" senkning så det er ikke bakterieinfeksjon) har øresusen min eskalert voldsomt. Den høyfrekvente lyden er nå noe lysere enn den pleier og jeg mener at jeg hører litt dårligere/annerledes (minidotter i ørene) enn jeg vanligvis gjør. Når jeg "lukker" begge ørene er den ikke særlig mer fremtredende enn den pleier. Denne tilstanden har nå vært i en uke, og jeg er både sykmeldt og frustrert.

Jeg oppdaget endringen plutselig en kveld det var helt stille i leiligheten, og jeg kan ikke huske å ha vært utsatt for høy lyd i perioden før frembruddet.

Er det noen mulighet for at øresuses går tilbake til det "vanlige", eller er den nå permanent i en annen form?

Hilsen Desperat

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Svaret på ditt spørsmål er: Ja, det er fullt mulig at øresusen går tilbake til en variant som oppfattes mildere. Alt har med din ubevisste fokusering på selve lyden. Som alt annet i kroppen blir man god på det man trener på. Trener du en muskel blir den sterkere. Trener lyttesenteret på å fokusere på lyden når det ellers er stille omkring deg så blir tinnitusen sterkere. Her er altså poenget å vri fokus unna lyden, det gjøres best ved at man har på noen alternative lydkilder når det er stilt omkring deg, som til natten når du går til ro. Behagelig musikk eller annen lyd vil vri fokuset over på den lydkilden du kan kontrollere, dermed rekker ikke lyttesenteret å "trene" seg opp på å høre på øresusen. Din forkjølelse er selvsagt med på å forsterke inntrykket av øresusen, og det er et klart berettighet håp om at dette normaliseres en tid etter at luftveisinflammasjonen har gått over. Som du også har opplevd er stress med på å forsterke inntrykket av øresusen, dette er en del av kroppens respons på overbelastning. Lykke til videre!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-