Besvær med øretrompeten

Spørsmål

Jan 2011 fikk jeg kraftig og langvarig influensa, fikk alle typiske influensasymptomer men også en dott og veldig vondt i det ene øret. Jeg hadde ikke væske bak trommehinnen og CRP'en var fin. Jeg ble frisk men føler ennå at jeg ikke har kommet meg. Jeg ble aldri kvitt dotten i øret og har vært mer slimete enn normalt i nesen og halsen siden da. Og jeg har hatt unormalt mange runder med forkjølelser og bihulebetennelser siden da.

Jeg har vært flere ganger hos fastlegen, i MR, og to ØNH-spesialister, og de har gjort ingen konkrete funn men mener at det kan være en virusinfeksjon som påvirker øretrompeten, så da kan de ikke gjøre noe. De sa alle at den ytre øregangen er rød og hoven, mens trommehinnen og det bak ser fint ut, ingen væske bak trommehinnen. Det er et normalt trykk bak trommehinnen mente de, mens jeg syns at det kjennes feil ut. Jeg er ennå hoven og øm i den ytre øregangen (å putte inn en q-tips er trangt og smertefult), iblant har jeg vondt lenger inn, iblant koker halve ansiktet på den siden hvor det syke øret er (er da varm og knall rød, men ikke feber), og iblant har jeg vondt bak øret og i kjeven. Jeg har gjort Valsalvas manøver massevis av ganger og det hjelper ikke, og jeg blir svimmel når jeg gjør det selv om jeg er forsiktig.

Jeg brukte Nasonex nesespray i fjor i 3 mnd, den fjernet dotten! Men ga så mye bivirkninger som ikke forsvant at jeg sluttet, kraftig konstant forkjølelse og daglig neseblod. Nesespray med saltvann reduserer dotten litt. Hørselen er litt redusert på det øret, noe audiografen bekreftet når hun sammenlignet med tidligere tester. Iblant får jeg leamus inni øret, en plagsom vibrering som jeg både hører og kjenner, og den kommer hver gang jeg legger meg på siden i senga med det friske øret nedpå puta. Vil hørselen bli normal hvis dotten forsvinner eller kan hørselen bli varig skadet av dette? Hva kan det feile meg og hvorfor blir jeg ikke frisk? Kan noe gjøres? Fastlegen har gitt meg opp!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Tubedysfunksjoner, dvs at øretrompeten ikke fungerer helt optimalt, er svært vanlig og dessverre ofte langvarig. De fleste vil i løpet av livet stifte bekjentskap med denne tilstanden. Vanligvis kommer den i etterkant av en eller annen variant av luftveisinfeksjon der øretrompetens slimhinne ikke normaliseres i tilstrekkelig grad i etterkant. Betennelsesdempende midler kan hos enkelte være effektive, og du hadde tydeligvis effekt av nasonex. Du kan gjøre forsøk med lignende preparater, og se om disse tåles bedre ( rhinocort, nasacort, avamys, flutide nasal ). Må fås på resept hos legen. Et annet alternativ kan være en kortison kur i tablettsform (40 mg daglig i 6 dager). Uansett er det viktig å forsøke å utligne trykket ved Valsalvas manøver (holde for nesen å forsøke å blåse luft opp til mellomøret) samt ha et høyt hodeleie til natten. Vanligvis vil man ofte merke bedring, selv om tilstanden tar tid. Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn