Avhengig av nesespray

Spørsmål

Hei!
Jeg er en kvinne på 30 år som i årevis har brukt nesespray. Jeg var mye plaget av forkjølelse, etc som barn og ble da dryppet i nesen i perioder, slik at jeg fra barnsben av /etablerte/ et forhold til medisinen. Jeg kan huske at jeg følte et veldig ubehag av å være tett i nesa, men at bruken selvfølgelig ble kontrolert av mine foreldre.

Når jeg begynte /å styre ting/ selv fra 18 årsalder, ble det etter hvert obligatorisk å alltid ha nesespray for hånden. Jeg vet ikke hvordan det ble sånn, før jeg var /avhengig./ De siste årene har jeg altså brukt det hver eneste dag, flere ganger om dagen. Hvis jeg våkner om natten må jeg spraye meg, om morgenen, gjerne etter måltider, på jobb osv.

Nå begynner jeg å bli flau over denne avhengigheten. Dessuten har jeg begynt å blø en del neseblod og er i perioder sår langs skilleveggen. I tillegg kjennes det ut som jeg blir mer og mer tett i nesen og har mye hodepine.

Men hvordan skal jeg klare å slutte? Jeg backer ut hver gang pga virkningen jeg opplever uten sprayen. - Jeg får ikke sove, får hodepine, blir rød og hoven i ansiktet - jeg føler meg rett og slett helt elendig. Jeg har en svært krevende jobb, og jeg tør ikke tenke tanken på en dag uten nesesprayen. Når jeg skriver dette merker jeg selv hvor underlig og /sykt/ dette høres ut.

Mitt spørsmål er da som følgende: Hvordan skal jeg gå fram for å kvitte meg med nesesprayen? Kan det være at det faktisk er noe galt med polypper eller noe annet, som altså tilsier det følte behovet? Og kan nesespraybruk gi magesår? For å være helt ærlig så synes jeg dette er flaut å gå med til fastlegen min.

Mvh jenta som alltid har otrivin i veska.Relevante sykdommer/medisiner: somac

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Medikamentforårsaket nesetetthet er et nokså kjent fenomen. Håndkjøpspreparater som otrivin, iliadin og rhinox kan være greit å ha for hånden i noen dager ved vanlig forkjølelse, men de har en egenskap som er ugunstig dersom de benyttes for lenge, de gir nemlig nesetetthet. Det kan virke snodig at et preparat som er ment å åpne nesen, kan gi det motsatte, men det kan altså skje, og dette er grunnen til at man advarer mot dette på flaskeetiketten. Man lurer hjernen til å tro at det er lite blodforsyning til neseslimhinnen, slik at den åpner opp " reserveblodkar " og lager nye blodkar slik at slimhinnen blir litt større enn den var, når den slimhinneavsvellende effekten går over etter noen timer. Man bør oppsøke en ØNH lege som kan vurdere de anatomiske forholdene inne i nesen din. Dernest er det vanlig å benytte en medisin som slår ned slimhinnen over tid, dette skjer ikke over natten. Slimhinnen har brukt år på å bli tykk og syk, og den må bygges ned gradvis, gjerne over 6-8 uker. Man benytter nasale steroider i sprayform, og enkelte får også en kortisonkur i tablett form til å begynne med i 7-10 dager. Deretter må man holde fingrene fra fatet mht håndkjøpspreparatene. Hos de som ikke har effekt på dette, kan det være mulig å vurdere en conchotomi, dvs å redusere størrelsen på nesemuslingene i et lite kirurgisk inngrep. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Britt Nakstad
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-