Akutt bihulebetennelse i Australia

Spørsmål

Har hatt sinusinfeksjon for første gang i mitt liv. Etter 4 antibiotika kurer tror jeg det har gitt seg, siste behandling jeg gikk på var med Apo-Roxithromycin. (Avsluttet for 1 uke siden) Nå er det 1,5 måned siden jeg gikk til legen første gang. Jeg ble selv ikke opplyst over viktigheten av å skylle med nesehorn/holde hodet dampbad med Vicks for å hjelpe på med drenering av bihulene i begynnelsen. Jeg begynte med dette ved oppstart av 3 antibiotika kur og dette lettet trykket veldig, jeg fikk ut store mengder i begynnelsen av mørkt gulfarget slim fra nesen. Dette minsket gradvis opp mot siste legebesøk.
Ved siste legebesøk opplyste jeg legen om at jeg fortsatt skylte ut mørkt gult slim i fra nesen daglig, men i reduserte mengder. Jeg fikk da opplyst at jeg var enda betent, men på bedringens vei og at Anti Histaminer ville hjelpe med å tørke ut bihulene, jeg har nå brukt anti histaminer i 1 uke.
Jeg har også prøvd å bruke Nasonex nesespray foreskrevet av legen, men har måtte stoppe dette i perioder da jeg har fått neseblod som resultat.

Smerter:
I begynnelsen følte jeg skalebank som etter inntak av alkohol. Dette utviklet seg til smerter ved øyenbryn, og over tenner. Smertene over tennene gav seg realtivt raskt, men fortsatt smerter ved øyebrynene som gikk sakte tilbake. Da ble det utført en CT Scan før iverksettelse av 4 antibiotika kur (vedlagt).
Jeg har siste 2 uker hatt en pigg og bra allmenntilstand, og følt meg 100% kurert noen dager siste uken. Men jeg har siste 2 dager følt lett trykk i pannen på begge sider ca 1,5cm over øyenbrynene. Jeg skyller/damper fortsatt, får ut små mengder blank slim.
Er sinusene mine i pannen fortsatt tette, eller er det sinusene som er irriterte etter infeksjon? Jeg skal ut å fly snart og vil ikke ha en dårlig opplevelse. Burde jeg oppsøke lege/spesialist å få dette sjekket mer? Eller er det bare å ta tiden til hjelp?

Svar

Hei!

Du beskriver en akutt bihulebetennelse, og CT bildene viser det samme med fortykkede slimhinner og væskespeil i kjevebihuler og pannebihuler. Dersom man har feber og/eller verk som kommer ut fra bihulene og nesen er det i dette tilfelle riktig med antibiotika behandling. Saltvannskylling hjelper til slik at nesens slimhinnefunksjon gjenopprettes. Det vil ofte ta tid før selve slimhinne hevelsen legger seg, gjerne innen 2-4 uker. Akutte bihulebetennelser kan gå over i en kronisk form med trykksmerter og nesetetthet som hovedbesvær, da må ofte kortison spray i nesen forsøkes slik at betennelsen i slimhinnene dempes. Høyt hodeleie til natten anbefales. Lykke til!