Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svimmelhet og øresus

Spørsmål

Hei

Kvinne 34 år

Har slitt med svimmelhet og konstant øresus i 2mnd.

Svimmelheten kommer og går og varierer fra dag til dag.

Fikk problemene etter en kraftig bihulebetennelse i sommerferien slutten av juli 2017. Var bortreist og fikk ikke kommet meg til lege den gangen.

I starten var anfallene kraftige og kunne vare opptil flere timer. Ble kvalm og måtte holde hodet i ro for å ikke kaste opp. Blir veldig trøtt og sliten etter anfallene. Øresus er der hele tiden på høyre øre. Kjenner trykk og dott i øret. Kan beskrive lyden som en t-skjele som står og hyler. På kvelden opplever jeg ofte en durrelyd i hodet. Får lett hodepine helst på kvelden alt etter hvor mye støy hodet har blitt utsatt for.

Kan nevne jeg har har veldig lett for å få bihullebetennelse. Har slitt med dette noen år. Kan også nevne at jeg hadde mangen infeksjoner i hals, bihule og høyre øre da jeg var gravid med min yngste datter som nå er 16 mnd. Alt var bakterieinfeksjoner og måtte på flere antibiotika kurer. Dette var da i slutten av 2 og 3 trimester av svangerskapet. Vet ikke om dette kan være relevant eller kan ha utløst noe.

I familen min er det en del hjerte og kar sykdommer på begge sider av familen. Min far hadde øresykdommen Meniere og har en søster som har MS.

Har vært hos en øre nese og hals lege. Han konstanterte at jeg hadde dårlig hørsel på høyre øre. Har trange kanaler og litt skjev nesevegg på venstre side. Tok opp sykdommen som faren min hadde. Legen sa at det var mulig at jeg kunne ha denne sykdommen, men siden jeg har konstant øresus og litt nedsatt hørsel som ikke forsvinner så talte dette litt i mot. Har også tatt MR av hode uten kontrast væske. Bildene viste ingen avik.

Er utrolig sliten og begynner å bli litt deprimert etter 2 mnd med disse plagene. Har vært 100 % sykemeldt grunnet dette.

Går ikke på noen medisiner utenom p-piller og var ellers frisk før dette skjedde.

Hva kan utløse disse plagene og hva gjør jeg videre?

Takker for svar.

Svar

Takk for detaljert sykehistorie.
Du sier at svimmelheten og øresusen begynte etter en kraftig bihulebetennelse. Anfallene var kraftige til å begynne med, kunne vare i flere timer, svært kvalm og veldig sliten etter anfallene. Øresusen er kun på høyre side, og du beskriver lyden som enten tekjele eller during. I tillegg har du trykk-/dottfølelse på samme siden. Foruten dette så har du veldig lett for å få bihulebetennelse og det hele begynte ifm graviditet for nesten 2 år siden. ØNH lege har undersøkt deg og konstatert nedsatt hørsel høyre side, trange kanaler og skjev neseskillevegg. MR av hodet var upåfallende. Din far lider av Meniere og din søster har MS.

Ut fra sykehistorien så tenker jeg på to helt ulike tilstander hvor symptomene til en viss grad kan være like. Det ene er Meniere som oftest innbefatter rotatorisk svimmelhet, øresus, dottfølelse og nedsatt hørsel, . Det andre er slimhinnehevelse som kan affisere neseslimhinnen og dermed også bihuler og øretrompeten.

Først om svimmelhet. Symptomene som du beskriver kan være forenlig med såkalt Morbus Meniere, men ved klassisk Meniere så har man gjerne fluktuasjoner i hørsel, dvs. midlertidig nedsatt hørsel i form av basstap, intens øresus og dottfølelse ifm. svimmelhetsanfall, som oftest er av "rotatorisk (karusellignende)" karakter. Hørselstesten, spesielt dersom den tas ifm anfall, viser ofte et såkalt "basstap", som betyr at man får nedsatt hørsel for mørke toner. Jeg går ut ifra at ØNH spesialisten som du var hos ville bemerket dette, dersom det var tilfelle. Når det gjelder øresus og dottfølelse, så kan selvsagt disse være konstante, men de aller fleste som lider av Meniere opplever det som mer intenst når svimmelhetsanfallet pågår. Selvsagt kan du være genetisk predisponert for å få Meniere fordi din far har det, men basert på din sykehistorie per dags dato, så ville jeg ikke konkludert med den diagnosen.

Så til bihuleplagene. For meg høres det ut som du er veldig plaget med hyppige bihulebetennelser og at det hele startet ifm graviditet. Det skal sies at en god del kvinner blir svært plaget med nesetetthet og bihuler i løpet av svangerskapet. Dette skyldes rett og slett hormonelle forandringer som kan føre til slimhinnehevelse. Hos de aller fleste så forsvinner disse plagene når svangerskapet er over, men hos noen få så vedvarer disse plagene, som jeg antar gjelder i ditt tilfelle. Ved slimhinnehevelse så blir en ikke bare tett i nesen, men åpningene inn til bihulene og øretrompeten kan også bli trangere. Dette kan igjen føre til at du lettere får bihulebetennelse og at øretrompeten ikke fungerer som den skal. Disse plagene sammen kan være årsaken til hyppig/konstant hodepine, dottfølelse, nedsatt hørsel, øresus og svimmelhet.

Etter totalvurdering av dine plager så heller jeg mot at det er slimhinnehevelse som forårsaker hyppige bihulebetennelser og dysfunksjonell øretrompet. Jeg vil anbefale deg å oppsøke din fastlege for å få reseptbelagt nesespray i form av nasale steroider (t.eks. Avamys, Nasonex, Rhinocort el.l.). I tillegg så vil jeg anbefale at du samtidig forsøker en kur med Rinexin (også reseptbelag). Disse medisinene i kombinasjon vil ha en slimhinneavsvellende effekt og forhåpentligvis så vil du merke en bedring etter et par uker. Dersom dette ikke fungerer, så vil jeg anbefale at du får din fastlege til å henvise deg til en ØNH spesialist ved nærmeste sykehus for en utredning.

Håper dette kan hjelpe deg. God bedring!