Øresus og undertrykk i øret

Spørsmål

Jeg har den siste uken hatt øresus på begge ørene. Den har blitt gradvis verre, og jeg har fått økende ubehag i form av kløe og dotter i ørene. Jeg dro til legen i dag, og han sa at jeg hadde litt undertrykk i ørene og at trommehinnene var presset litt innover. Han mente at det har sammenheng med at jeg i høst har vært mye plaget med forkjølelse og tette bihuler. Etter jul har jeg vært ganske forkjølelsesfri, men den siste uken har jeg vært litt tett. Jeg har det siste halvåret jobbet i barnehage, og har derfor blitt utsatt for en del støy. Det har også da som sagt fulgt med mye tett nese. Jeg har tidligere tidvis hatt litt øresus i venstre øre, men det har gått over etter et par dager og vært så svakt at det sjelden har plaget meg. Jeg fikk Rinexintabletter og Terra-cortril Polymyxin B-dråper hos legen i dag. Når kan jeg vente bedring? Er det sannsynlig at øresusen skyldes tilstanden legen sier, eller er det mulig at jeg må leve med dette resten av livet? Jeg er livredd for det. Jeg har nesten ikke sovet i tre netter nå på grunn av øresusen. Jeg kan også nevne at jeg har litt nedsatt hørsel.
Relevante sykdommer/medisiner: Zomac mot halsbrann

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Øresus skyldes hovedsaklig en eller annen form for påvirkning av det indre øret, der hørselsorganet (sneglehuset) sitter. Dersom du ikke har pådratt deg en larmskade av noen slag, er det en god mulighet for at dine hyppige luftveisinfeksjoner har framkalt en delvis tett øretrompet fra svelget og mellomøret. Dette kan gi undertrykk og en "dott"-fornemmelse i øret. I de tilfeller der denne kanalen blir avstengt over lengre tid, vil man også få hørselsreduksjon fordi det vil dannes væske i mellomøret. Undertrykk kan medføre øresus, siden all påvirkning av hørselsgangen fra ytterst til innerst i teorien medfører en påvirkning av sansehårene inne i sneglehuset. I ditt tilfelle er det derfor sannsynlig at øresusen vil reduseres dersom grunntilstanden bedres. En del har effekt av kortvarige kortisonkurer (30-40 mg daglig i 6-10 dager) samtidig med oppstart av kortisonspray i nesen. Du kan høre med legen din om dette, eller eventuelt oppsøke en øre-nese-hals-spesialist. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-