Kronisk ørebetennelse

Spørsmål

Jeg har en samboer som har hatt en kronisk ørebetennelse i ett år.
På en legesjekk for en uke siden oppdaget legen at det fremdeles var betent siden sist hun hadde ørebetennelse (i fjor). Dette har hun ikke merket noe særlig til (litt smerter av og til, men ingenting som vakte mistanke). Nå har dette blusset opp, og hun har blitt satt på venteliste hos øre-nese-hals avdelingen på sykehuset.

Problemet er at hun har svært sterke øresmerter, og fastlegen har ikke ledig time før over jul en gang og det er uvisst når sykehuset har kapasitet. Hun merker at hun har nedsatt hørsel på grunn av dette, og er bekymret for at det skal bli verre.

Hvor alvorlig er kronisk ørebetennelse, og hva kan gjøres med dette?

Kvinne, 18 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Kronisk ørebetennelse kan hvis den står lenge ubehandlet, i noen tilfeller føre til permanent nedsatt hørsel. Det er derfor smart å bli utredet og evt behandlet av øre-nese-hals-spesialist, slik som hun nå venter på.

Behandlingen avhenger av evt bakenforliggende årsaker; - noen har falske mandler, polypper o.l. som kan være medvirkende, og da kan disse fjernes.

En vanlig behandling er at det blir satt inn et såkalt dren gjennom trommehinnen.
Et dren er et lite rør som settes inn i trommehinnen, og som sørger for at det blir passasje av luft mellom øregangen (lufttrykket utenfor mellomøret) og mellomøret (lufttrykket i mellomøret). Slik oppheves undertrykket i mellomøret. Drenet fjernes etter noen måneder av øre-nese-halsspesialisten, eller det ramler ut av øret (gjennom øregangen) av seg selv. Dette vil i en del tilfeller være nok behandling, andre må ha dren gjentatte ganger.
Med korrekt behandling som f.eks. dren, er prognosen vanligvis veldig bra.

Du nevner imidlertid et annet problem; at hun har svært sterke øresmerter og ikke får time hos fastlegen før over jul !
Dette synes ikke jeg holder.
"Svært sterke smerter" som du sier hun har, regnes som øyeblikkelig hjelp, og det plikter fastlegen å ta hånd om uten ventetid. Det er en del av legens avtale og plikt som fastlege, nedfelt i regelverk og forskrifter, å ta hånd om øyeblikkelig hjelp.
Har dere virkelig forklart legen hva det gjelder, at hun har sterke smerter, eller har dere bare spurt om time sånn generelt ?
Med sterke smerter bør hun få legetime, og det går an å minne legekontoret på at legen plikter å ta imot øyeblikkelig hjelp, som sterke smerter vitterligen er.
Går dette allikevel ikke, synes jeg hun skal ta en tur på legevakten. Der vil hun jo i hvertfall komme til.

Har man kronisk ørebetennelse, så har man mye lettere for å få hyppige akutte ørebetennelser, som oftest behandles med antibiotika, når man han har en kronisk ørebetennelse som ligger bak.
Så kanskje hun har en akutt ørebetennelse på toppen, og trenger antibiotika mot dette. Selve den kroniske ørebetennelsen skulle ikke gi "svært sterke øresmerter" i seg selv nemlig.

Dette er det viktigste her og nå, synes jeg, å bli undersøkt for smertene og evt få behandling for dette.
Det at hun evt må vente til noe over jul, vil ikke ha noen vesentlig betydning for øret og prognosen, når hun nå allikevel har gått med det ett helt år, selv om det er synd at det er slik at man må vente på denne måten.

Der finnes jo privatklinikker som kan tilby samme type undersøkelser hos ØNH-lege og evt drenbehandling osv, avhengig av hvor dere bor. Men det koster jo endel igjen da. Men jeg bare nevner muligheten.

Når hun nå kommer seg til enten fastlege eller sekundært legevaktslege, så går det an, avhengig av hva legen da finner, å be legen om å skrive et brev til sykehuset og be om at hun får raskere innkallelse til øre-nese-hals-avdelingen. Dette vil legen vanligvis gjøre hvis der er medisinske grunner til det.

Forøvrig er det smart å bruke slimhinneavsvellende nesedråper eller -spray, og ligge med hevet overkropp om natten. Røyking vil også forverre plagene, i tilfelle hun gjør det.

Jeg håper dere fikk noen tips her, og ønsker lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-