Hørselsproblemer

Spørsmål

For 2 år siden startet det at jeg våknet en morgen og kunne ikke høre noe på begge ørene. Da tok jeg fri fra jobben og ble hjemme.

Etter en rask legesjekk fikk jeg et middel for å ha i øregangen pga tromhinne og øregangen var irritert. Etter hvert ble jeg bedre igjen og fungerte normalt igjen, men noe nedsatt hørsel på venstre øre.

Jeg gikk derfor videre til øre-spesialist hvor de ikke fant noe problemer, men ble tilbudt høreapparat. Det ble bra det, men øret ble bare irritert og øresus kom kraftigere frem etter at jeg brukte det. Derfor avstod jeg fra å bruke det.

Neste år igjen kom hørselproblemene tilbake igjen, og jeg var på ny hos lege og det ble konstantert væske i øret. Det var bare å vente så skulle det lege seg ble jeg fortalt. Det ble bedre etter en periode igjen.

Men så 1 uke etter sommerferien var over kom problemene tilbake og jeg fungerte veldig dårlig; oppfattet ikke hva folk sa til meg og det vanskeligst var å høre når noen snakket på telefonen (uforståelig metallklang).

Jeg prøvde å slappe av og ventet i 2 uker før jeg gikk til lege. Det bedret seg ikke. Jeg ble fort sliten da jeg arbeid hardt for å forstå og jeg kunne ikke delta i diskusjoner som foregikk rett forann meg. Jeg fikk fort vondt i hodet/over øynene og sa til legen at jeg nå måtte jeg prøve noe. Fikk ERY-MAX antibiotika som jeg gikk på i 10 dager og da begynte jeg å klare å oppfatte hva folk sa, men jeg hørte ikke klart hva som ble sagt på TVen.

Når folk snakker til meg ganske nærme så høres det ut som om de snakker til meg i en boks, og når jeg hører på TVen, CDer o.l. så er det ikke lett å oppfatte mellomtoner (hører godt bassen og diskant), men lydbildet bli veldig rart og monotont.

Etter antibiotikakuren var formen opp og ned for hver dag og da tok jeg på ny kontakt meg legen. Da sa legen at det var noe væske i høyre øre som var gul.

Pga at jeg har pollen/bjørkeallergi og noe matallergi så fikk jeg denne gangen Rexinin for å prøve å se om det var slimhinnene som var irriterte. Dette har jeg nå gått på i 7 dager, og tilstanden føles bedre, men jeg har fortsatt problemer med å høre skikkelig (samme tilstand som forrige avsnitt).

Til daglig jobber jeg i bransje hvor det kan være mye stress og satt mye i telefon/mobiltelefon.

Venstre øret: Nedsatt hørsel og tar veldig lett opp støy (høye lyder, skarpe). Konstant dur, og lett susing.
Høyre øret: Oppfatter tale, men hører dårlig på telefon,TV og musikk høres veldig monotont ut (bass høres gått).

Har hørt lignende historier på min alder som har slitt med mellomøre/indre øre betennelse som har gått 2-3 pencilin kurer og har blitt bra igjen. Jeg lurer på om det er veien for meg å gå? Kan lege se om det er mellomøre/indreøre problemer?

Relevante sykdommer/medisiner: Medisiner jeg har gått på tidligere: Propecia mot håravfall og Cetrizin Alpharma mot allergi.

Mann, 29 år

Svar

Hei !

Jeg synes du har gått mer enn lenge nok med disse problemene nå, og tror ikke gjentatte antibiotikakurer er løsningen. Det er nok riktig i den aktuelle situasjonen hvor legen finner gul væske i øret, men slik jeg vurderer det nå, så skal du gå til legen din igjen, og få ham/hun til å se inn i ørene igjen.
Evt også bruke et tympanometer, som mange almenleger har, dette er et apparat som måler trykket i mellomøret.
Du spør om hva legen kan se inni øret ditt:
Legen ser trommehinnens beskaffenhet, om den er rød og betent, evt hull, og legen kan se om der er væske eller puss i mellomøret, da trommehinnen normalt sett er gjennomsiktig. Videre kan legen se om trommehinnen har normal bevegelighet, ved å blåse litt luft inn gjennom otoskopet (lampen han lyser med /kikker i). En normal trommehinne skal da blafre fritt som et slakt seil. Innerøret kan ikke sees som sådan, bortsett fra at man kan se ørebeina trykke mot trommehinnen på normal eller unormal måte. Hørselsnerven og disse indre strukturene kan ikke sees.
Videre kan legen din undersøke ditt høretap med en stemmegaffel, og finne ut hva slags type høretap det er enten mekanisk (noe med lydoverføringen, dvs problemer i ytterøre-kanalen, trommehinnen, mellomøret eller ørebeina, eller om det er et nevrogent høretap, dvs "lenger inn" og følgelig et ikke-mekanisk problem. Alle disse undersøkelsene er meget enkle og raske å få foretatt på et almenlegekontor, og bør gjøres.

Så til tiltakene:
Gå nå til lege igjen i løpet av et par uker. Hvis ikke da alt er OK ved undersøkelser som almenlegen gjør, OG at du opplever at hørselen er bra, så er tiden helt klart moden for en fornyet undersøkelse ved øre-nese-hals spesialist, da jeg forstår fra ditt spørsmål at det er lenge siden du var til en slik.
Hvis du f.eks. har begynt å utvikle en kronisk ørebetennelse med væske i mellomøret, hvilket er en riktig vanlig tilstand, så vil man kunne få løst dette problemet med en liten operasjon hvor man setter inn et dren i trommehinnen, slik at væske kan dreneres ut og hørselen bli bedre. Jeg har selvfølgelig ikke noen holdepunkter for å si om du har dette, men det er ikke utenkelig ut fra sykeshistorien din.

Så ta fatt på problemet, ikke gå med det lenger, hørselen er alt for viktig til det og du er en ung mann !
Lykke til og god bedring !