Dottfornemmelse i øret

Spørsmål

Har hatt propp i øret i en uke. begynte etter en dusj men vil ikke gå over. Nedsatt hørsel og periodevis trykk i øret og sus. Kan ha med forkjølelse å gjøre-øreskylling hjelper ikke.

Mann, 48 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Du forteller at du har hatt propp følelse i øret i en uke, og at dette startet etter en dusj. Det er jo nærliggende å anta at dette da har en sammenheng. Ved dottfornemmelse i øret er det ikke uvanlig å samtidig få øresus og redusert hørsel, uansett hva årsaken er.

Det er flere årsaker til at man kan få dottfornemmelse i øret. Vanligst skyldes det en tett øregang pga voks eller væske i selve øregangen. Men også undertrykk i øret vil gi samme følelse. Som du nevner tror du selv dette kan ha med en øvre luftveisinfeksjon å gjøre. Man får da ofte en tett øretrompet, dvs kanalen mellom mellomøret og svelget som vi normalt kan blåse luft i f.eks når vi utligner trykket når vi er ute og flyr.

Når dette undertrykket får stå lenge nok, kan slimhinnen i mellomøret begynne å produsere væske som gir nedsatt hørsel, typisk et sted mellom 20 og 40 desibel, men kan faktisk gi nedsatt hørsel i området ned mot 60 desibel, som tilsvarer hørselen når vi tetter hele øregangen for eksempel med en finger. Dette tar dog lang tid, kanskje mange uker/måneder.

Du har kun hatt dette en uke, så det er lite trolig at du har gegynt å utvikle væske i mellomøret. Sannsynligvis vil det bedre seg over noen dager, noen mener at å forsøke å utligne trykket ved å holde seg for nesen og så blåse gjentatte ganger kan stimulere til at øretrompeten holder seg åpen. Men dersom du får vondt i øret bør du slutte med det.

Dersom tilstande varer utover 3 uker, bør du sees på av lege. Det kan en sjelden gang være aktuelt å se bak i nesehulen med et skop, et lite rør som føres gjennom nesegangen, slik at øretrompetens munning bakerst i nesesvelget kan visualiseres. Dette vil kunne avgjøres av legen din dersom tilstanden består utover de nærmeste par uker. Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn