Dottfornemmelse i øret

Spørsmål

Har hatt propp i øret i en uke. begynte etter en dusj men vil ikke gå over. Nedsatt hørsel og periodevis trykk i øret og sus. Kan ha med forkjølelse å gjøre-øreskylling hjelper ikke.

Mann, 48 år

Svar

Hei!
Du forteller at du har hatt propp følelse i øret i en uke, og at dette startet etter en dusj. Det er jo nærliggende å anta at dette da har en sammenheng. Ved dottfornemmelse i øret er det ikke uvanlig å samtidig få øresus og redusert hørsel, uansett hva årsaken er.

Det er flere årsaker til at man kan få dottfornemmelse i øret. Vanligst skyldes det en tett øregang pga voks eller væske i selve øregangen. Men også undertrykk i øret vil gi samme følelse. Som du nevner tror du selv dette kan ha med en øvre luftveisinfeksjon å gjøre. Man får da ofte en tett øretrompet, dvs kanalen mellom mellomøret og svelget som vi normalt kan blåse luft i f.eks når vi utligner trykket når vi er ute og flyr.

Når dette undertrykket får stå lenge nok, kan slimhinnen i mellomøret begynne å produsere væske som gir nedsatt hørsel, typisk et sted mellom 20 og 40 desibel, men kan faktisk gi nedsatt hørsel i området ned mot 60 desibel, som tilsvarer hørselen når vi tetter hele øregangen for eksempel med en finger. Dette tar dog lang tid, kanskje mange uker/måneder.

Du har kun hatt dette en uke, så det er lite trolig at du har gegynt å utvikle væske i mellomøret. Sannsynligvis vil det bedre seg over noen dager, noen mener at å forsøke å utligne trykket ved å holde seg for nesen og så blåse gjentatte ganger kan stimulere til at øretrompeten holder seg åpen. Men dersom du får vondt i øret bør du slutte med det.

Dersom tilstande varer utover 3 uker, bør du sees på av lege. Det kan en sjelden gang være aktuelt å se bak i nesehulen med et skop, et lite rør som føres gjennom nesegangen, slik at øretrompetens munning bakerst i nesesvelget kan visualiseres. Dette vil kunne avgjøres av legen din dersom tilstanden består utover de nærmeste par uker. Lykke til!