Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Chondritt i øret

Spørsmål

Jeg har i ca 3 år, i perioder, hatt vondt i øret. Har funnet ut at området heter øremuslingen.
Jeg merket det da jeg var gravid for tre år siden, at jeg fikk store smerter i høyre øret ved at jeg lå for lenge på det om gangen. Jeg våknet oftest av disse smertene, og måtte bytte side. Da var ikke øret til å ta på. Og de neste dagene var øret ømt, og det var smertefult å trykke på øremuslingen. Dette har vedvart, og jeg har tatt det opp med legen. Jeg har vært hos Øre-Nese-Hals spesialist, og videresendt til fysioterapeut. Hun siste finner at jeg har problemer med kjeveledd og muskler i kjeve, noe jeg også har kjent i en tid med stress. Og dette skal løses med masasje. Dette har fungert på smerter i kjeve, og øret er til tider nesten bra. Men kjenner ømhet om jeg trykker på veggen rett inn i øret.
For et par dager siden lå jeg igjen for lenge på høyre side, og fikk store smerter. Har nå gått i noen dager med ømt øre. Nå kjenner jeg ikke vondter i kjeve.
Jeg har ikke nedsatt hørsel. Men noen punkter på hodeskallen på høyre side er også ømme. Ikke smerter i hals, men mandler med hvite klumper som jeg ofte piller bort.
Jeg synes det er ubehagelig å snakke i tlf med dette øret.
Hva skyldes denne smerten i øret?

Kvinne, 35 år

Svar

Hei!

Den aller vanligste årsaken til smerter i ørets ytre deler hos personer der man ikke kan se noen tegn til påfallende skade, er chondritter. Dette er en betennelse i ørets bruskede deler, eller i bruskhinnen. I det siste tilfellet er det vanlig å kalle tilstanden for perichondritt. Typisk er at øret er smertefullt ved berøring, og i noen tilfeller vil øret bli rødt og varmt og hovent. Man kan forverre tilstanden ved at man trykker på øret, som når man ligger på en side. Man kan forsøke betennelsesdempende medisiner som diclofenac(reseptbelagt) eller ibux (reseptfritt) i første omgang. Det kan hos enkelte være en sammenheng med revmatisk sykdom, slik at en utredning mtp på dette kan være aktuelt. Dersom det er synlige tegn til skade på øret, som foreksempel en sårdannelse, eller liten kruste akkurat i området der smertene sitter, er det mer sannsynlig at tilstanden skyldes en nodulær chondrodermatitt, en betennelsestilstand som skyldes trykkskader hovedsaklig, men som også involverer huden over ørets bruskede deler. Siden du også har ømme punkter ellers i hodebunn/hodeskalle, kan det godt være at du har behov for en utredning hos spesialist i reumatologi, som er gode på nettopp bindevevssykdommer. Hvite klumper i mandlene skyldes bakteriebelegg og proteinbelegg som hopes opp i naturlige hulrom i mandlene. Dersom du ikke har plager ellers med halsvondt eller dårlig ånde grunnet dette, trengs det som regel ikke behandling. Lykke til videre!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-