Ørekatarr

Ørekatarr er en ganske vanlig plage, særlig hos barn, og skyldes at det oppstår et undertrykk inne i mellomøret.

Synonymer: Væske i mellomøret, sekretorisk otitt, serøs ørebetennelse, otitis media secretoria.Mellomørekatarr oppstår fordi øretrompeten er for trang. Da kan ikke luft passere fra nesesvelget til mellomøret på vanlig måte, og trykket i mellomøret kan ikke utliknes. I stedet oppstår det et undertrykk i mellomøret. Dette trekker væske ut av slimhinnene og suger trommehinnen innover. Væsken blir liggende i mellomøret, og trommehinnen blir ubevegelig. Begge deler bidrar til å redusere hørselen.

Enkelte studier tyder på at opptil 80 % av alle barn har hatt mellomørekatarr i hvert fall én gang før de er 8 år.

Årsaker
Mellomørekatarr er vanlig i forbindelse med forkjølelse, allergi eller forstørrete falske mandler. I sjeldne tilfeller kan årsaken være en skade etter et kirurgiske inngrep bak nesen, lammelser av muskler i ganen eller medfødte misdannelser (ganespalte; "hareskår"). Ofte finnes ingen sikker årsak. Ved mellomørekatarr hos voksne kan svulst bak nesen være årsaken (svært sjeldent), særlig hvis katarren er ensidig.

SykdomstegnDottfølelse og nedsatt hørsel. Noen har smerter. Noen hører bobling eller knitring i øret. Øresus forekommer.

Legen kan påvise mellomørekatarr ved å undersøke øret med ørekikkert (otoskop). Trommehinnen er sugd innover i mellomøret og mellomøret kan være fylt med væske.

Langvarig mellomørekatarr hos små barn kan forsinke språkutviklingen på grunn av dårlig hørsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Behandling

  • Nesedråper? Nesedråper kan være nyttig. De kan få slimhinnen i nesesvelget til å trekke seg sammen, slik at åpningen til øretrompeten blir videre. Virkningen er ikke sikker.
  • Blåse i nesen. Luft kan presses inn øretrompeten og inn i mellomøret ved å holde for nesen og blåse mot lukket munn. Dette må gjøres flere ganger hver dag. Tanken er at det utligner undertrykk i melommøret.
  • Ligg høyt med hodet om natten. Kan redusere nesetetthet noe.
  • Allergibehandling, hvis allergien fører til tett nese.
  • Kontroll. Hvis barnet ditt får påvist mellomørekatarr, vil det vanligvis bli innkalt til kontrolltime etter 4-6 uker. Hvis det fortsatt er tegn til mellomørekatarr da, får det enda en ny time. Hvis katarren varer mer enn 3 måneder, anbefales som regel undersøkelse hos en øre-nese-hals-lege. Spesialisten vil vurdere om det kan være gunstig å sette inn dren i trommehinnen, eventuelt om en stor falsk mandel bør fjernes.
  • Et dren er et lite rør som settes inn i trommehinnen, og som sørger for at det blir passasje av luft mellom øregangen (lufttrykket utenfor mellomøret) og mellomøret (lufttrykket i mellomøret). Slik oppheves undertrykket i mellomøret. Drenet fjernes etter noen måneder av øre-nese-halsspesialisten, eller det ramler ut av øret (gjennom øregangen) av seg selv.

    Oppdatert 03.12.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege