Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flyreise, og bakenforliggende svimmelhet og dottfølelse.

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid i uke 11 og skal ut og reise. Jeg er generelt redd for å fly, og ekstra bekymret nå som gravid. I tillegg har jeg en tilstand (ukjent) hvor jeg ofte får små anfall/episoder med dott i ørene, øresus og noen ganger svimmelhet. Dette gjør meg også litt ekstra redd for å fly i tilfellet det skal skje ombord. Ingen leger har klart å si noe om hva dette er, men de tror det mest sannsynlig er en ubalanse i det indre øret. Vil dette bli påvirket av en flytur? Jeg tenker da på trykket som oppstår. Er redd for at en flytur skal forverre denne ukjente tilstanden i øret. I tillegg er jeg ekstra redd nå som jeg er gravid, men jeg prøver å ikke stresse. Er det noen grunn til at jeg ikke bør reise?

Kvinne 29
Svar

Dotter i ørene på grunn av trykkforandringene er noe nesten alle som flyr opplever, og om værforholdene er slik  at flyet beveger seg uregelmessig kan man også få bevegelsessyke, med svimmelhet og kvalme. Disse plagene er det altså helt vanlig å få, helt uavhengig av noen slik bakenforliggende tilstand som du beskriver. Det kan være Menières sykdom. Har du vært undersøkt hos øre-nese-hals-lege? Stress sies å kunne forverre Menières sykdom, så da må man anta at flyreiser kan det også. Men de plagene du får i flyet er forbigående, så dette er ikke i seg selv noen grunn til å la være å fly. 


I og med at du er gravid anbefaler jeg ikke å ta noen beroligende medisiner eller alkohol for å døyve angsten. Det burde hjelpe å tenke på at det er tryggere å reise med fly enn med bil.


Gravide kan reise med fly, men det er en litt økt risiko for blodpropp, så du bør gå så mye du kan, og drikke nok vann. Om du skal reise til et veldig eksotisk sted kommer i tillegg faren for infeksjoner som kan skade fosteret. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-