Tungebasis tonsiller

Spørsmål

Hei.
Har i noen uker nå (ca siden påske) hatt litt sår tunge og til tider litt rødlig. Snakket med en allmennlege om dette, og han ga meg Fungizone. Denne tok jeg litt sporadisk og fulgte den ikke helt, så plagene har da ikke gitt seg. Gikk til ny lege og han så på tungen min og sa at det var helt vanlig. Grunnen til at jeg gikk denne gangen er at jeg har noen byller (ser ut som vorter) på tungen mellom mandlene mine som synes godt når jeg strekker tungen langt ut. Legen sa at dette var helt ufarlig, og at hvis jeg drakk mye veske, tok halstabletter og spiste c-vitaminer ville dette forsvinne. En uke siden sist jeg var der og /byllene/ er der fortsatt. Han sa at /byllene/ er vorter som alle har på tungen, men at mine var litt forstørret (litt hovne). Han mente at dette kunne være en type infeksjon som mange kunne få.

Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt dette fort? Det er litt ubehagelig siden jeg kjenner byllene når jeg svelger, og det er litt sårt. Jeg drikker masse te og spiser halstabletter.

Tror du det kan være noe annet enn det legen har sagt?

Det hører med til historien at jeg var i Thailand i noen uker før påske (vaksinert meg), satt mye i aircondition, og kom tilbake og dro rett til fjellet. Nesen min var veldig sår i denne perioden, og det var på samme tid byllene og sårheten i halsen kom. Første legen jeg var hos mente det kunne være en luftveisinfeksjon.

Skal jeg bare være tålmodig, og byllene vil forsvinne etterhvert? Sårheten plager meg ikke, den er egentlig borte nå. Det er byllene som ikke vil minske i størrelse. Jeg har veldig store mandler, vet ikke om det har noe å si men. Har tatt prøver, og er ikke streptokokker. Har nå hatt de store byllene bakerst på tungen siden påske

Kvinne, 28 år

Svar

Hei!

Det du beskriver er de såkalte tungebasis tonsillene. Det er en ring av lymfatisk vev som omgir hele svelget, hvorav de vanlig mandlene kun er en del av denne ringen med lymfevev. Man har i tillegg tungebasis tonsillene, små vortelignende utvekster i et svakt v mønster baktil på tungen, lymfevev på bakre svelgvegg, og den falske mandelen som sitter bakerst i nesehulen (eller øverst i svelget om man vil). De aller vanligste infeksjoner i disse lymfatiske organene er virusinfeksjoner, og de henger ofte i lenge. Mange opplever å få en tungebasis tonsilitt, altså en betennelse i disse utvekstene bakerst på tungen, og det føles sårt og litt ekkelt å svelge. Dette er ikke farlig, og vil stort sett alltid rette på seg med litt tålmodighet. Antibiotika har som regel ingen plass i behandlingen av dette, men det kan ofte være lurt å behandle symptomene med fast dosering av paracet, eksempelvis 1 gram 3 ganger daglig i 3 - 4 dager. Rikelig med væske er ofte gunstig. Lykke til!