Tonsillektomi i voksen alder

Spørsmål

Jeg skal om få dager operere bort mandlene ved tonsillektomi (pga forandringer i vevet), og er ganske bekymret. Pga min alder (49 år) frarådet min fastlege meg i utgangspunktet sterkt å ta mandlene, han nevnte noe om at vevet ikke er så fleksibelt lenger og at det kunne bli problemer. Hva mente han egentlig med dette? Øker risikoen med alderen, og hva risikerer man egentlig? Jeg kjenner jo til blødninger, men hvorfor kan disse bli så sterke? Blir ikke sårene sydd igjen? Øker smertene med alderen? Jeg har ellers en dobbel genfeil (homozygot Leiden) som øker risikoen for blodpropp siden blodet koagulerer fort, men dette er kanskje positivt i denne sammenheng?

Kvinne 49

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei

Dersom ØNH legen, som vurderte deg, har fulgt dagens retningslinjer og mener det foreligger god indikasjon for å få dem fjernet, så er ikke alderen din noen hindring.  Komplikasjoner relatert til et slikt inngrep er infeksjon og blødning. Smerter vil en uansett oppleve, men graden av smerter og varighet er veldig individuelt. Det er gjerne litt økt risiko for komplikasjoner hos den voksne populasjon sammenlignet med barn. Grunnen er gjerne at en voksen person har hatt flere infeksjoner enn et barn og at det dermed har dannet seg arrvev i relasjon til mandlene. Det kan gjøre det litt vanskeligere rent kirurgisk å få fjernet mandlene, men det er sjeldent problematisk. Det er heldigvis sjeldent med blødning etter operasjon og graden av blødning kan variere, avhengig av størrelsen på blodkaret og typen blodkar (vene eller arterie).

Sårene blir ikke sydd igjen. De tilheles fint av seg selv.

Homozygot Leiden mutasjon i seg selv øker risikoen for blodpropp og det er ikke positivt, uansett sammenheng. Risikoen for blodpropp kan øke ved kirurgiske inngrep, så det er viktig at du nevner dette for både kirurg og anestesilege, slik at de kan planlegge behandlingen med riktig type blodfortynnende, både under og etter operasjon.

Ønsker deg lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn