Spisebesvær

Spørsmål

Vi har en gutt på 1 år som de siste to mnd har hatt merkbart mange episoder med brekninger og oppkast i forbindelse med måltid. Han spiser fortatt baby-grøt til måltidene. Vil ikke ha brødskiver. Middagsmaten moser vi. Om det er litt klumper i maten, f eks mais, brekker han seg og kaster opp det han har spist. Han kan også brekke seg av /klumpe-fri/ mat, som f eks grøt. Han er generelt glad i mat, men vil ikke spise noe særlig i perioder hvor han kaster opp mye. Han er glad i lunket melk, og får dette på flaske ett par ganger for dag. Melken kaster han også opp. Vi synes han ofte har ganske dårlig ånde.

I dag tidlig ville han ikke ha noe mat, så han fikk seg en flaske melk. Umiddelbart etterpå kastet han opp melken. Det kom også opp noe brunt. Kan dette være gammelt blod, eller mat fra kvelden før? Fastlegen har i en annen forbindelse kommentert at han har ganske store mandler. Vet ikke om dette kan være av betydning. Kan brekningene forårsakes av trang passaje i hals/spiserør?

Han har en sjelden hudsykdom som heter Epedermolysis Bullosa. Dystrofisk type. Dette innebærer at han får veldig lett sår og blemmer på hender, føtter og i munnhulen. Sykdommen kan også forårsake blemmer og sår i slimhinner forøvrig. Noen med denne sykdommen har sår nedover spiserøret. Vi lurer på om det kan være en sammenheng mellom oppkastet og hudskdommen. Kan det tenkes at evt blemmer og sår i spiserør (og evt videre nedover i systemet) vil gi slike reaksjoner som han har? Er det kun gastroskopi som evt vil egne seg for å få avdekket dette? Pr dags dato vet vi ikke om han har sår og blemmer i hals, svelg, spiserør. Kan det være vanlig refluks for forårsaker dette?

Han har eldre søsken. De har ikke disse plagene.

Pga kløe i huden veksler vi mellom å gi han Phenamin og Vallergan på kveldene.

Mann, 1 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Epidermolysis bullosa kan forårsake endringer av slimhinnene i svelg og spiserør slik at det kan være ubehagelig å svelge visse typer mat. Nå er han vel ung for å fastslå om han har noen slik endring i svelg og spiserør, og det er også en viss sjanse for at store mandler og falsk mandler kan medføre svelgbesvær, men dette vil ofte bedres fram mot to års alder. Dersom han har nattesnorking, evt også med pustepauser innimellom, kan det styrke mistanken om for store mandler og falske mandler. Når han er omkring 18 mnd kan man vurdere å fjerne den falske mandelen trygt, dersom han har uttalt nattlig besvær kan man vurdere å fjerne mandlene omkring 2 års alder, ellers er det vanlig å vente til barnet er omkring 3 år før mandlene evt kan fjernes. Dere vil sannsynligvis ha god nytte av en vurdering av barnelege eller ØNH spesialist, og dere kan be om henvisning dit fra fastlegen. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-