Konstant forkjølet og lite energi

Spørsmål

Hei! jeg lurer på et par ting dere kanskje kan gi meg noen svar på...Jeg sliter med gjentagende infeksjoner i luftveiene og er konstant forskjølet. Jeg har fått vite at jeg har allergi og får medisiner mot dette, men det hjelper ikke, selv ikke etter ca 1 år.Har også tatt mandler og operert nesa.jeg har høyt blodtrykk, men trener 2-3 genger i uken, og er ikke overvektig. Legen min sier jeg har hatt uflaks, men det kan vel ikke være det siden jeg har slitt med dette i flere år? jeg føler at kroppen går på sparebluss og er trøtt, kan sovne på jobb eller skolen selv om jeg sover lenge om natten. Jeg har feber 1 eller optil flere dager i uken. Stikk i brystet og vondt i hodet, -til tider, hver dag. Så det jeg lurer på er det noe jeg kan gjøre for å få mer energi? jeg er ei blid jente som vanligvis er ganske energisk, men det er vanskelig å holde humøret oppe for nå er jeg lei av at dette ikke går over! hilsen meg

Kvinne, 24 år

Svar

Hei, og takk for spørsmålet ditt.

Jeg skjønner at du strever og svært ønsker få tilbake "ditt gamle jeg" med masse energi.
Symptomene dine er altså: lite energi og stort søvnbehov, stikk i brystet og hodepine og temperaturforskjeller i tillegg til ofte luftveisinfeksjoner.

Jeg vet ikke hvor mye du har sjekket hos legen din, men det er et par ting som nok bør sjekkes:
-stoffskiftet. Både høyt og lavt stoffskifte kan gi trøtthet og energiløshet, men lavt stoffskifte er det mest vanlige. Høyt stoffskifte kan derimot gi ubehagsfølelse ved høye temperaturer. Du forteller at du har feber en gang i uken - har du målt temperaturen din når dette skjer? Det leger definerer som feber er en kroppstemperatur over 38 grader celcius.
-jernlageret ditt bør sjekkes, og kanskje vitamin b12.
-cøliaki (glutenallergi) er også en sykdom som kan gi engergiproblemer og trøtthet. Dette kan i første omgang sjekkes ved en blodprøve som kan gi en pekepinn på om man har sykdommen eller ikke.

Forøvrig kan jo allergimedisiner i seg selv ha trøtthet som bivirkning. Nyere allergimedisiner gir ofte mindre trøtthet en dem som er av eldre årgang.

Stikking i brystet er ikke et symptom som nødvendigvis peker i retning av en bestemt sykdom.

Hvis du har vondt i hodet hver dag er dette noe også noe du bør diskutere videre med legen din. Migrene er hodepine som sitter på én side av hodet og man blir gjerne følsom for lys (og lyd), og noen blir kvalme. Som regel har man ikke migrene hver dag, så det er nok heller en annen årsak til hodepinen din.

Til sist er det viktig å tenke på at kroppen er en helhet - psyken og kroppen er to sider av samme sak. Noen ganger (eller faktisk ganske ofte) kan følelse av tristhet, engstelse eller andre problemer gi seg utslag i trøtthet og hodepine. Det er viktig at du føler godt etter om du har det bra med deg selv og omgivelsene dine. Er det noe rundt deg som plager deg?

Uansett skal du ta deg en tur til legen din for å få en sjekk av plagene dine.

Jeg håper at dette var til hjelp og lykke til!