Kløe i halsen og trykkforskjell i ørene

Spørsmål

Hei.
1) Jeg er en jente på 29 år som i et par år har vært plaget med ekstrem kløe i halsen, spesielt om natten. Den eneste måten å ta bort kløen er å lage et slags vakuum med tunga som igjen skaper små utvekster oppe i ganen (disse går bort med en gang). Det begynte med at jeg hadde 7/8 halsbetennelser på ca 10 måneder, og ved den siste betennelsen begynte kløingen.

2) I litt over et halvt år nå har jeg opplevd propper i ørene. Ikke slike du får når du tar fly, men de oppleves å ligge mer inne i øret enn fly-proppene. Det starter som regel med det venstre øret, og etter litt kommer det også i det høyre. Jeg kan ikke blåse de ut som ved vanlige propper, men dersom jeg legger meg ned i vater så vil de gå bort. Det hjelper også å sette meg ned å hvile på en stol en stund, eller massere halsen rett bak mandlene og oppover mot ørene. Noen ganger så hjelper det bare å skyve hånda fra ca halvveis på siden av halsen og opp mot øret, på skrått. Da forsvinner det, men kommer igjen med en gang jeg slipper.

Vennlige hilsener
Relevante sykdommer/medisiner: Moderate store mandler, har vudrert å få de gjernet.

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du beskriver to problemer, og jeg vil forsøke å kommentere begge i rekkefølge. Når det gjelder ditt første problem, så er det jo nærliggende å anta at dette er en følgetilstand av de mange halsinfeksjonene du har gjennomgått. Dette er på ingen måte noen farlig tilstand, men det kan tenkes at du har en kronisk tonsilitt, dvs en lavgradig betennelsestilstand i mandlene som gjerne medfører et til dels kronisk ubehag i halsen og bak kjevevinklene. Man kan gjerne oppleve at man har små groper i mandlene der det kan legge seg pusspropper som avstøtes og ofte også kan gi dårlig ånde. Munnskylling, eksempelvis med corsodyl, som fås reseptfritt på apoteket, kan gi lindring av plagene. Enkelte ganger kan det bli nødvendig å få mandlene fjernet. Når det gjelder ditt andre problem, ser jeg nok dette litt i sammenheng med ditt første problem. Det du beskriver er jo et misforhold mellom atmosfæretrykket og trykket inne i mellomøret og i selve øreknokkelen, som er et luftholdig cellesystem bak selve øret. Dette cellesystemet har forbindelse til mellomøret, og man kan oppleve trykkfornemmelser også bak øret når øretrompeten kortvarig blir stengt i forbindelse med luftveisbetennelser. Det er vanlig at slike tilstander kan henge lenge i (uker, måneder) før de forsvinner. Det kan i enkelte tilfeller være effektivt med betennelsesdempende medisiner av typen diclofenac, og dette kan du få resept på hos din fastlege. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Ishita Barua
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-