Barn men pusteproblemer

Spørsmål

Jeg har en sønn som hadde svært hovne mandler da han var i mellom 2 og 3 år. Når han gikk i barnehagen flammet han ofte opp med feber. Vi holdt han mye borte fra barnehagen. Da hadde han ikke feber, men likevel hørte vi om natta at han snorket og stevet med pusten.Vi var til lege ofte når han hadde feber Hva er grunnen til at mandlene fortsatte å være store?Vokser mandlene eller er de bare betente.Er det faremoment med at barn snorker og strever svært med pusten.Mandelene ble tatt da han var blitt 3 år og 8 mnd.

Kvinne, 44 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Slik jeg forstår spørsmålet ditt så har din sønn fortsatt problemer med snorking samt at han strever med pusten selv etter at mandlene er fjernet.
Hvis dette er tilfelle så ville jeg tatt ham med til lege igjen og bedt om en henvisning til en øre-nese-hals spesialist.
Som oftest vil fjerning av mandlene (tonsillektomi) føre til at disse problemene forsvinner, men noen ganger så får man ikke vekk alt kjertelvevet og da kan symptomene noen ganger komme tilbake. Dette er imidlertid ganske sjeldent.

Mer sannsynlig er det at din sønn i tillegg til forstørrede vanlige mandler også har forstørrede falske mandler. Disse falske mandlene som egentlig heter adenoidene kan ofte gi de samme symptomene som ved forstørrede vanlige mandler.

Før var man ganske raskt ute med å fjerne både mandlene (tonsillektomi) og de falske mandlene (adenektomi) ved de minste symptomer på at de var forstørret. Nå er man litt mer restriktive men hvis det er slik at din sønn har betydelige plager med søvnen og kanskje også er tung i pusten når han er våken så ville jeg absolutt fått en i stand en konsultasjon hos en øre-nese-hals spesialist slik at dere sammen kan diskutere om det skal utføres en operasjon. Dette er en relativt liten operasjon med få komplikasjoner.

Nå er det ikke helt sikkert at det er falske mandler som forårsaker din sønns problemer, blant annet kan det som kalles for allergisk rhinitt forårsake slike problemer. Allergisk rhinitt er en betennelsesreaksjon i slimhinnene i nesen som gjør at disse svulmer opp og man blir tett i nesen og kan dermed få problemer med tung pust og snorking. Dette vil ØNH-spesialisten eller fastlegen deres kunne undersøke nærmere.

Håper dette var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 289,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn