Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vansker med å utligne trykket i ørene

Spørsmål

Jeg er plaget med konstante dottfølelse i ørene. Det er mest uttalt på den ene siden, hvor det også er smerter til tider (litt som ørebetennelse, men det kommer og går, og er ikke like smertefullt). Har i alle år slitt med trykkutligning når jeg flyr, kjører i undersjøiske tunneler osv, og jeg vet at akkurat det er normalt, men det fremstår etter hvert klart at jeg sliter mer enn de jeg reiser sammen med, og også at det er mer langvarig. Nå i det siste har som sagt dottene vært konstante. Jeg kan bruke Vasalvas manøver i det uendelige, uten at de forsvinner. I følge ØNH-lege, som kikket inn i ørene mens jeg gjorde dette, klarer jeg å utligne trykket helt fint, men hva hjelper det så lenge dottene er der igjen etterpå? Kjenner også når jeg gjør dette at det "føles annerledes" på den siden hvor det også tidvis er smerte i tillegg til dottene. Utover øresmertene/dottene sliter jeg tidvis med svimmelhet. Vet ikke om det er noen sammenheng, men jeg har også i flere år hatt smerter i ansiktet/bihulene som jeg etter hvert ser at opptrer nokså syklisk i forbindelse med PMS og menstruasjon. Tidvis noe tett nese, uten at jeg er forkjølet eller har bihulebetennelser. Har som sagt vært hos ØNH-lege, som kikket inn i øret og sa at alt så helt fint ut og at jeg kunne utligne trykket. Jeg sitter igjen og lurer på hva plagene da skyldes. Kan det være slimhinnehevelser av noe slag, som har "satt seg" i ørene mer enn i bihulene siden dottene ikke opptrer syklisk på samme måte som bihulesmertene? Kan det være trang øretrompet, og hadde legen i såfall sett dette med en titt inn i øret? Tanken på noe mer alvorlig, som kreft, har også slått meg, i og med at smerten kun opptrer på den ene siden, mens dottene er på begge. Akkurat det har i det siste uroet meg veldig, hadde ØNH-legen sett noe i øret dersom det var kreft? Han snakket om å henvise til CT av bihulene for å se om det var hevelser der, men sa ikke noe om ørene i forbindelse med dette. Hva anbefaler du at jeg foretar meg videre, og hva tror du dette kan være? Er redd.

Kvinne 32
Svar

Hei.


Allerede før jeg kom så langt i lesingen i din henvendelse som til dette med ØNH-legen snakket om å henvise deg til CT av bihulene, så var dette det første som slo meg. Det synes jeg absolutt at du skal få gjort. Disse anatomiske systemene, bihuler / øretrompeten (den tynne gangen mellom nese og indre øret) og øret, henger meget tett sammen, og forandringer et sted kan lett gi symptomer andre steder. Dette blant annet fordi det er små strukturer og det kan lett oppstå hevelser, tettheter og nedsatt luftpassasje. 

Alt du skriver tyder på en ikke-optimal fungering av kanalen mellom indre øret og nesen, og tanker om kreft kan du legge fra deg her, -det er ikke aktuell problematikk. 

Jeg tenker at du også må utredes for allergi, og kanskje forsøke en kortisonholdig nesespray over en del måneder. Det kan fastlegen skrive ut til deg, så test ut dette. Det kan hjelpe både mot polypper eller tettheter i bihulene, om du har det, og mot nedsatt funksjon i kanalen mellom indre øret og nesen. Hvis det påvises allergi, kan medisiner mot allergi forsøkes i tillegg.


Du spør: "Kan det være slimhinnehevelser av noe slag, som har "satt seg" i ørene mer enn i bihulene siden dottene ikke opptrer syklisk på samme måte som bihulesmertene? " Det kan det, og akkurat det kan kortisonholdig nesespray hjelpe riktig bra mot.


"Kan det være trang øretrompet, og hadde legen i såfall sett dette med en titt inn i øret? "

Ja, som forklart ovenfor taler dette entydig i en nedsatt funksjon i den tynne kanalen mellom indre øret og nesen, den vi bruker til å utligne trykket. Legen kan ikke se denne kanalen direkte, da den er på innsiden av trommehinnen, men legen så at du klarte å utligne der og da, hvilket betyr at det var forbindelse mellom nese og indre øret akkurat da, ihvertfall, og ikke helt tett. Men at du kan ha en suboptimal, ikke fullgod funksjon i denne kanalen, for eksempel pga hevelse eller bihuleproblematikk, er fullt mulig og ikke noe legen nødvendigvis kunne avkrefte eller bekrefte der og da ved å se deg inn i øret.


Alt i alt ville jeg nok angrepet dette nokså jordnært, ved å forsøke en kortisonnesespray over noen måneder, samt få tatt et CT-bilde av bihulene. Og dine plager og symptomer gir ikke mistanke om kreft, så legg den tanken fra deg.


Håper at informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg, og jeg ønsker deg lykke til.



Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-