Utstående ører

Spørsmål

hei, jeg har en datter på 8 mnd. problemet er ikke sykdom. men jeg har en mann som er besatt av ører, og da dattern min var født frem til 4 mnd, hadde hun normale tettsittende ører, men ved den tiden begynnte han å drive med hennes ører og, han drar i dem, slår med to fingrer opp og ned på den øverste delen av øret i full fart. trykker tommeln i hjørnet øverst på øret og knipser oppover. og nå har hun fått bamse ører som jeg kaller det, den øverste delen av øret er bøyd nedover og i tillegg der han knipser med tommelen er det ikke en jenv kant lengre men nesten helt flatt. (har uttalige ganger prøvd å få han til å slutte og sier han ødelegger ørene hennes, men det vil han ikke høre på for det er tull) Merker også at hun snur seg vekk blir irritabel når han gjør det. kan dette være grunnen til at ørene har forandret seg så fælt?? ingen i våre fam. har slike ører. kan det være skadelig for hørselen? den flappringen vet jeg kan bli høy lyd av.... er dette noe som kan opereres?? vil ikke at hun skal bli mobbet som meg. evt. hvor tidlig kan man operere? er det noe jeg kan gjøre for å få de til å gå tilbake til opprinnelsen??? bruke hårbånd over ørene etc? kjempe takknemlig for raskt svar :-) Kvinne, 8 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Jeg regner med at det du beskriver er at barnet ditt har fått noe utstående ører, og du er bekymret for at ytre påvirkning av øret er årsaken til dette.
Vanligvis er utstående ører noe som går i familien, og som du helt riktig påpeker er dette ikke noen sykdom. Øret er likevel sårbart for ytre påvirkninger som trykkskade og kuldeskade, der bruskhinnen i øret blir betent og av og til gir opphav til såkalte "blomkålører". Dette er ofte smertefullt og det er som regel ikke tvil om at man skal søke legehjelp. Dette er nok ikke tilfelle hos dere, selv om jeg ikke kan utelukke at unormalt mye mekanisk bevegelse av øret kan ha endret ørefasongen noe. Når det gjelder hørselsskade så er det ingen fare. Hørselsorganet inne i det indre øret vil ikke ta skade av flapprelyden som oppstår når man rører ørene.
Utstående ører kan opereres, men barnet bør være over 5 år, og man bør gå grundig gjennom hvorfor man ønsker en kosmetisk korreksjon hos barnet. Den vanligste årsaken som oppgis er mobbing og sosial mistilpasning. Et annet alternativ er å vente med operasjon til barnet har blitt voksen og selv kan ta avgjørelsen. Ørene har også en evne til å finne sin opprinnelige form, dersom det får være i fred til det er ferdig utviklet opp mot 5 års alder. Det finnes også eksempler på at ørene har blitt "formet" tilbake til mer opprinnelig utseende med spesielle øreformer i plast, men disse vil jo også vises for andre og kan være årsak til mobbing.
Jeg foreslår at du gjentar din bekymring overfor din mann, og ber ham om å forsøke å slutte å bevege ørene fordi du er bekymret. Kanskje kan det være en ide å gå sammen til helsestasjon eller lege og kommentere dette med ørene, slik at begge kan få en god informasjon av ørenes utvikling. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-