image: Ulyder i øret etter bruk av Q-tips

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ulyder i øret etter bruk av Q-tips

Spørsmål

Hei, jeg har begynt å føle en rar ulyd/smerte i høyre øre. Jeg har hatt det samme problemet for noen år siden, men vil sjekke det opp nå siden det er veldig ubehagelig. Når jeg beveger på hodet og tar på øret mitt, så kjenner jeg en ulyd på innsiden av øret nær trommehinna. Jeg kjenner det vibrerer på trommehinna og det kan være skarpe lyder inniblandt. Når jeg tar rolig på øret så kan det føles ut som det er noe fett lignende greier som er i kontakt med trommehinna. Hva kan det være? Det kom veldig brått nå, mulig etter at jeg brukte q-tips i øret. Jeg vet jo at man egentlig ikke skal bruke det, men har pleid å bruke det ytterst i øret. Jeg vet for noen år siden at det kom etter at jeg brukte q-tips i øret. Det føles liksom som om øret ikke sitter på plass. Noe som kan ha blitt skadet den gangen og som nå har kommet tilbake. Kan det være andre faktorer som spiller inn? Jeg har vært hos fastlegen min før og sjekket om det er noe ørevoks i øret, men øregangen var den gangen fri. Så vet ikke hva det kan være.

Mann 23
Svar

Hei.

Det er svært stor grunn til å tenke at dette har noe med din bruk av Q-tips å gjøre, både fordi det kom like etter, og fordi vi vet generelt at bruk av q-tips kan dytte ørevoks lenger inn i øregangen, slik at det kommer i kontakt med trommehinnen. Da kan man få eksakt slike symptomer som du nå merker. Det er selvfølgelig også teoretisk mulig å perforere trommehinnen med en Q-tips, men det har du ikke gjort, for det er så vondt at du med sikkerhet hadde merket det.

Jeg tror det er særdeles sannsynlig at det ligger ørevoksrester inn mot trommehinnen din nå, og kan egentlig ikke se for meg andre årsaker. Dette kan du få fastlegen din til å sjekke ved å kikke inn i øret, og er det noe der, så kan det spyles vekk.

Fordi det er en enkel og grei undersøkelse og behandling, som du vil ha stor nytte av, synes jeg absolutt at du skal få dette gjort. Skulle det mot formodning ikke være dette som er årsaken, så vil du da naturligvis kunne bli henvist til en ØNH-lege for en vurdering av hva årsaken da kan være.

Lykke til og ha det bra.

Illustrasjonsfoto øverst: AnnyStudio / Shutterstock / NTB