Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tyntflytende væske i halsen, som gjør at jeg må svelge ofte

Spørsmål

Plages av ei tyntflytende væske i halsen som gjør at jeg må svelge ofte.Kjenner ingen svie eller smerte. Har startet med Somac 20 mg uten nevneverdig effekt. Henvist til gastroskopi. Tenker at en øre nese hals lege burde sett på dette. Lurer så på hva det kommer av. Bruker disse medisinene:Paracet—Candesartan—Calcigran forte- Zolpidem- Somac. Takk på forhånd for svar.

Kvinne 66
Svar

Hei.


Du kjenner altså en slags tyntflytende væske i halsen, som gjør at du må svelge ofte. Dette er ikke noe typisk symptom for noen sykdom jeg kan komme på, så derfor må jeg tenke litt høyt rundt dette:


Det første som slår meg, er at Candesartan som du bruker, kan gi betennelsesaktige forandringer i bakre del av nesen / øvre del av svelget. (Nasofaryngitt) Det kan muligens væske noe, og det kan være en slik væske du føler du må svelge. For å finne ut om det er dette som er årsaken, må du kutte ut denne medisinen i en periode, for eksempel et par uker. Forsvinner plagene da, og kommer tilbake når du begynner med den igjen, har du funnet årsaken, og da vil det naturligvis ikke være riktig å fortsette å bruke den. Hvis du får den for blodtrykket, finnes det en rekke andre medikamenter å velge mellom. Diskuter denne muligheten med legen din og få klarsignal fra legen om at du kan prøve deg uten medisinen i en periode, før du gjennomfører denne testen. Jeg tenker at dette er såpass sannsynlig at jeg ikke ville ha latt være å forsøke dette, om jeg var deg. Hverken en gastroskopi eller en ØNH-undersøkelse vil kunne påvise slike eventuelle bivirkninger. Den eneste måten å finne ut av det på, er å kutte medisinen i en periode. 


Forøvrig tenker jeg som deg, at det virker riktig  å bli undersøkt av en ØNH-lege. Det er fordi jeg i utgangspunktet tenker at dette kommer ovenfra, og ikke fra magen. Vi kan altså tenke på polypper, falske mandler eller annet i nesens bakre deler / øvre del av svelget. Men igjen ville jeg ha forsøkt å kutte ut Candesartan før en undersøkelse v/ØNH-lege, blant annet fordi det er så lett å gjennomføre, og du slipper å vente på time m.v.


Jeg har heller liten tro på at en gastroskopi vil finne forklaringen på dette problemet ditt, men jeg sier ikke at legen din valgte feil ved å henvise deg til dette, for det kan jo være at legen sitter på informasjon som ikke jeg har.


Håper at mine råd og innspill kan være til nytte for deg. Lykke til.

PS Om du vil kan du godt gjøre din lege oppmerksom på at det står beskrevet under bivirkninger i Felleskatalogen, dette med nasofaryngitt som bivirkning av Candesartan.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-