Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tungeforandringer

Spørsmål

Hei! I mars hadde jeg en kraftig forkjølelse (ikke korona). Samtidig fikk jeg et rødt utslett på tunga, kjentes ut som jeg hadde brent meg. (Noe jeg ikke hadde gjort). Det tok flere uker før dette ble redusert, men det har enda ikke forsvunnet helt. Fortsatt er tungespissen rød og følsom. Det varierer hvor framtredende dette er. Området er litt ekstra følsomt for sure og sterke matvarer. Jeg har i denne perioden opplevd å ofte ha tannmerker på siden av tungen (Dette har også kommet i samme tidsrom som denne rødheten) Jeg har forøvrig helseangst, og plages av tanken på om dette kan være et forstadie til kreft.

Kvinne 36
Svar

Hei.


Jeg har sett på bildene du har vedlagt, og jeg ser to felter som er rødligere enn resten av tungen. Det er vanskelig å se på bildene om tungepapillene (de små vorteliknende knoppene som tungen er dekket av) er borte eller ikke på disse feltene, men det kan se slik ut. 

Da tenker jeg at du bør gå til legen for å sjekke om du kan ha en mangel av jern, folinsyre, vitamin B12, eller B-viaminene riboflavin og niacin, for det kan gi slike forandringer. 

Det oppstod i forbindelse med din kraftige forkjølelse i mars. Da vil en gjerne i første omgang tenke at det kan ha vært en sammenheng, men det tror jeg ikke, siden det er lenge siden og den virusinfeksjonen er over for lenge siden. Så det må mest sannsynlig ha vært tilfeldig at det oppstod samtidig.

Du skriver at du har helseangst og er redd for at dette er et forstadie til kreft. Det får jeg ingen mistanke om når jeg ser bildene du har vedlagt.

Men sjekk dette hos legen som anbefalt ovenfor, i tilfelle du har en vitamin- eller mineralmangel som du isåfall bør gjøre noe med. Lykke til.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-