Trykk i mellomøret

Spørsmål

Hei.
Vanlig forkjølelse, feber i 2 døgn, fikk apocilin og tar den, føler meg bra, MEN, fikk en propp i h.øret ved starten av forkjølelsen. Nå suser det fælt i øret og jeg er svimmel, føler det sitter en propp. Holder stort sett sengen.
Går dette over av seg selv eller må jeg prøve å komme meg til lege? Kvier meg til det pga svimlingen. og jeg har et stykke å reise til lege.

Mann, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Dette vil gå over av seg selv, men hadde du vært hos lege så kunne du etter alt å dømme fått resept på en tablett som heter Rinexin, som er slimhinneavsvellende. Den vil kunne hjelpe deg, men mye av den samme virkningen kan du også få ved å bruke slimhinneavsvellende nesedråper som f.eks. Otrivin eller Iliadin.

Det som har skjedd her, er nok etter alt å dømme at den trange kanalen som forbinder nesens innside og innerøret, er gått tett, pga hevelse av innsiden av kanalen. Denne hevelsen har kommet som følge av forkjølelse, som gir generell hevelse i slimhinnene i øvre luftveier.
Det er denne kanalen vi bruker og kan merke, når vi utligner trykket ved å holde for nesen og blåse, under flylandinger m.v. Når den er åpen, slik den er under normale omstendigheter, kan vi justere trykket i innerøret hele tiden. Når den er tett, slik den etter alt å dømme er hos deg nå, så fungerer ikke trykkutligningen, og du får slike symptomer som du nå har.

Behandlingen er derfor logisk og forståelig, og det er å få åpnet denne kanalen igjen. Det skjer ved slimhinneavsvellende medisiner, nesespray og/eller tabletter (Rinexin).
Dette skal du bruke i noen dager, til du merker at trykket i øret forsvinner.

I tillegg til spray og evt tabletter, skal du hele tiden prøve å "blokke opp" denne tette kanalen ved det som heter Valsavas manøver. Det går ut på å holde for nesen og å "blåse" mot lukket nese i noen sekunder. Da vil du oppleve at det er tett i høyre øre, mens det på venstre side kanskje oppleves normalt, dvs at du får det merkbare "ploppet" som kommer når vi gjør dette. Denne øvelsen må du gjøre mange, mange ganger om dagen, i sammen med slimhinneavsvellende medisiner, til du har blokket opp kanalen og trykket i høyre mellomøre forsvinner. Da er du frisk igjen.

Alt dette vil skje uansett, men det vil ta vesentlig kortere tid med overnevnte behandling.
På spørsmål om du må prøve å komme deg til lege, så vil jeg si at ideelt sett så burde du det, både for å få legen til å se inn i øret og bekrefte diagnosen, og for å få Rinexintabletter, men siden det ikke er så greit for deg pga svimling og reiseavstand, så ser jeg ingen problemer med at du følger den andre delen av behandlingen, dvs slimhinneavsvellende nesespray (reseptfri) og Valsavas manøver, for du blir nok god av dette alene.

God bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Ishita Barua
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-