Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Trøske - sopp på tungen

Spørsmål

Hei. Jeg har skrevet til deg tidligere ang mine plager med halsbrann, og en underlig svie i svelget som har kommet og gått, samt veldig vond smak i munnen etter inntak av mat med mye sukker/ karbohydrater. (Jeg har tatt gastroskopi, og alt var i orden, 1 september). Den vonde smaken har den siste tiden vært det største problemet, og jeg var til legen og la fram problemet. Han tok en sopptest av munnen min, siden jeg hadde en litt hvit tunge. La merke til at tungen min var litt hvit i sommer, men tenkte ikke noe over det. Det var mulig at det var på denne tid den vonde smaken kom, den gikk i sommer litt bort når jeg pusset tungen, men i høst kom den etter hvert måltid og særlig etter søte måltid. Klarer å holde den litt borte med Sb12 munnskyllevann. Det viste seg å være sopp i munnen og jeg fikk en tablettkur på 7 dager med Flukonazol 50 mg. Når jeg gikk på denne kuren var smaken så og si borte. Jeg spiste også så og si sukkerfritt under kuren, og har fortsatt med det. (spiser ellers normalt, ikke noe candidadiett) Samme dag som kuren var ferdig fikk jeg vond smak i munnen igjen, og den ligger liksom litt og lurer i munnen, føler jeg. Legen sier jeg skal skylle med Corsodyl i to uker til, noe som har virket godt, men det blir da fire uker med Corsodyl og tennene mine er alt blitt litt brune, og det svir i munnnen siden det er så sterkt. Soppinfeksjonen skal være borte etter en slik tablettkur som jeg har hatt, sier legen. Tungen min er desverre blitt hvitere igjen (1 uke etter kur) Mine spørsmål: Kan sopp i munnen gi symptomer som minner om halsbrann? Svie i svelg, og en brennende følelse bak i halsen. Mine problemer startet med dette. Sur smak munnnen etter måltid? Kan sopp føre til det? Når munnskyllevann hjelper, vitner dette om at det er sopp som er problemet? Er behandlingen etter din mening lang nok? Jeg føler som sagt at noe fremdeles ikke er helt riktig og at ting ikke er over. Og hva bør jeg evt sjekke? Ingen diabetes, frisk ellers.

Kvinne 36
Svar

Hei.


Jeg skal forsøke å besvare dine spørsmål ett av gangen:


"Kan sopp i munnen gi symptomer som minner om halsbrann? Svie i svelg, og en brennende følelse bak i halsen. "


Ja, det er mulig.


 "Sur smak munnnen etter måltid? Kan sopp føre til det?"


Det er også mulig. Sopp i munnen kan gi endret smaksopplevelse.


"Når munnskyllevann hjelper, vitner dette om at det er sopp som er problemet?"


Munnskyllevann kan gi lindring av mange slags plager fra munnhulen, så noe entydig "bevis" på at det var sopp som var årsaken, er ikke dette. Men det kan lindre plager fra sopp også.


"Er behandlingen etter din mening lang nok?"


Du må ta ny prøve fra tungen for å se om det er sopp der eller ikke. Hvis det fremdeles er sopp, var ikke behandlingen lang nok, og hvis det er borte, så var det naturligvis lang nok kur.


"Jeg føler som sagt at noe fremdeles ikke er helt riktig og at ting ikke er over. Og hva bør jeg evt sjekke?"


Hvis du nå ikke fremdeles har sopp på tungen, noe du finner ut med en ny test, jfr over, og fortsetter å ha plager, så synes jeg det neste bør være at legen din henviser deg til en ØNH-spesialist, for en vurdering av hva plagene da kan skyldes.


Håper du har nytte av svarene, og at dette nå er i ferd med å gå over.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-